EG subsidie wordt uitgebreid met LED

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de EG subsidie uitgebreid met een aantal onderdelen. Eén van de belangrijkste wijzigingen is het openstellen van de subsidie voor de aanschaf van LED.

Wat houdt de EG subsidie in?

De subsidiemodule EG is onderdeel van een breder pakket van transitie versnellende maatregelen die gericht zijn op innovatie, praktijkintroductie en stimulering van invoering van energiebesparende technieken in de glastuinbouw. Deze subsidiemodule stimuleert investeringen in de laatste fase van de marktintroductie van energiebesparende technieken.

Een samenvatting van de wijzigingen die zijn doorgevoerd:

  1. Openstelling van de regeling ten behoeve van subsidie voor investeringen in hoge druk vernevelingsinstallaties ten behoeve van kaskoeling, energieschermen inclusief ophogen kas en verdekken met diffuus glas met tweezijdige AR-coating en -onder voorwaarden- vervanging van alle aanwezige SON-T belichting door LED-belichting in bestaande kassen of installatie van LED-belichting in nieuwbouwkassen en onbelichte bestaande kassen;
  2. Het vaststellen van de maximale subsidiabele kosten van de in onderdeel a genoemde investeringen;
  3. Het vaststellen van de maximale subsidiehoogte voor de in onderdeel a genoemde investeringen.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen moet de investering voldoen aan een aantal voorwaarden. De voorwaarden voor LED hebben wij hier op een rijtje gezet:

Het totale geïnstalleerd vermogen van de LED-belichting (nieuwe en reeds aanwezige LED-belichting) mag niet meer dan 80% van het opgenomen vermogen van SON-T voor het gewas zijn. Het SON-T vermogen van de verschillende teelten geclusterd in de categorieën 145, 110, 75 en 40 W/m2. Deze clustering is gebaseerd op de gegevens van Kwantitatieve Informatie Glastuinbouw 2019.1 Deze voorwaarde dient ervoor te zorgen dat er inderdaad energie wordt bespaard door de installatie van LED-belichting. Indien het geïnstalleerd vermogen van LED-belichting gelijk is aan of groter is dan het vermogen van SON-T belichting voor het gewas zal er geen energiebesparing optreden.

Vermogen SON-T belichting per gewas

W/m2

Lisianthus

145

Roos

145

Potroos

145

Aardbei

110

Komkommer

110

Tomaat

110

Overige groenten (m.u.v. kropsla)

75

Alstroemeria

75

Bouvardia

75

Chrysant

75

Gerbera

75

Potplant bloei

75

Uitgangsmateriaal

75

Kropsla

40

Overige bloemen

40

Potplant blad

40

Ook worden er voorwaarden gesteld aan het spectrum van de LED. Uit diverse praktijkproeven komt naar voren dat planten en zelfs rassen bij een verschillend lichtspectrum optimaal functioneren. Echter planten, natuurlijke bestuivers en plaagbestrijders en mensen kunnen mogelijk beïnvloed worden door het ontbreken van een deel van het lichtspectrum of een te hoog percentage van een deel van het spectrum. Daarom is het belangrijk dat met deze aspecten bij de keuze van de LED-belichting rekening gehouden wordt. Omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat te veel blauw licht schadelijk voor de ogen kan zijn is de voorwaarde opgenomen dat de LED maximaal 10% licht met een golflengte van 400 - 500 nm mag bevatten. Bij dit percentage vindt een goede fotosynthese in de planten plaats. Ook dient LED minimaal 5% licht met een golflengte van 500 - 600 nm te bevatten. Het ontbreken van dit deel van het spectrum zou negatieve invloed op planten, natuurlijke bestuivers en plaagbestrijders en mensen kunnen hebben.

Ook worden er voorwaarden gesteld aan de efficiëntie van de LED-belichting ofwel specifieke lichtstroom. Hoe hoger het getal in micromol fotonen per seconde per Watt, hoe efficiënter de lamp. Deze efficiencynorm zal regelmatig worden aangescherpt op basis van de technische ontwikkelingen. De specifieke lichtstroom dient gemeten te zijn conform IES LM-79-08 of een gelijkwaardig protocol. De voorwaarden betreffende het spectrum en de efficiëntie gelden niet voor reeds aanwezige LED-belichting of LED belichting waarvoor geen subsidie onder deze regeling wordt aangevraagd.

Verder wordt de voorwaarde gesteld dat binnen vijf jaar nadat de subsidie is toegekend het geïnstalleerd vermogen in de kas niet mag worden vergroot. Deze voorwaarde voorkomt dat de gewenste energiebesparing door vergroting van het vermogen door het installeren van extra belichting te niet gedaan wordt.

Aanvraagperiode extra regeling

De additionele openstelling van de EG regeling voor de drie beschreven technieken loopt vanaf 18 juni 2021 tot en met 1 december 2021 met een subsidieplafond van € 7.000.000. Deze periode is gekozen om aanvragers voldoende gelegenheid te geven om een aanvraag in te dienen.

Wilt u meer informatie of advies over LED of wilt u weten of u in aanmerking komt voor deze extra subsidiemogelijkheid? Neem dan contact op met Tom Markus via verkoop@stolze.nl of 0174-513779.

Voor alle informatie over de extra subsidieregeling verwijzen wij u naar deze website van de overheid.

(28-06-2021)

Terug naar het overzicht