| Integrating success.

Kwekerij Brasil

De combinatie LED en Airmix is er één die wij steeds vaker terug zien. Zo ook bij Kwekerij Brasil, die na twee winters wikken en wegen met deze twee installaties de winter in gaat. 

Locatie:

Poeldijk, Nederland

Teelt:

Chrysanten

Oppervlakte (m2):

44.280

Type installatie:

LED groeilicht, Airmix luchtcirculatie

Realisatie:

2019

De keuze voor LED belichting

Richard Duijvesteijn, eigenaar van Kwekerij Brasil, liep al een tijd tegen het feit aan dat het lichtniveau in de winter te laag was. Hij wilde niet over één nacht ijs en twijfelde tussen SON-T en LED. Steeds meer chrysantentelers kozen inmiddels voor LED en deelden hun kennis met elkaar. Niet alleen binnen Zentoo, waar Brasil lid van is, maar ook tussen andere chrysantenkwekers heerst een open cultuur. Richard: “Samen sta je sterker en op het gebied van zulke teeltontwikkelingen is het erg prettig dat partijen zoals Arcadia heel open zijn.”

Toen de keuze voor LED gemaakt was, moest er nog gekozen worden tussen de verschillende aanbieders. Van oudsher was Brasil een vaste klant van Sosef waarmee hij een fijne samenwerking had. Toen het merendeel van de medewerkers na het faillissement naar Stolze ging, ging Richard met hen mee. Na een uitgebreid vergelijk viel de keuze op LED armaturen van Signify. Zij konden bieden wat Richard voor ogen had en het gemak van de installatie door de huisinstallateur had daarbij de voorkeur.

"Het mooie aan deze investering is dat we gelijk resultaat zien. Elke micromol aan licht zie je direct terug in het gewas, dat is ook zo met de Airmix"

Richard Duijvesteijn

Eigenaar

Proef met 3 verschillende lichtrecepten

Kwekerij Brasil is gestart met een proef. In een kwart van de tuin hangen LED Toplighting modules met 3 verschillende lichtrecepten. Elke kap is opgedeeld in 3 vakken waarin de verschillende recepten hangen met verschillende verhoudingen verrood. Uit onderzoek is gebleken dat Santini’s het beste gedijen bij een lichtrecept waar verrood in zit, maar Richard heeft in de eerste ronde nog geen verschillen gezien tussen de verschillende lichtrecepten. Bij het installeren van de modules is er niets aan de oude belichtingsinstallatie veranderd. De rij LED belichting is naast de SON-T installatie gehangen.

De combinatie van LED en Airmix ventilatoren, die in de hele kas geïnstalleerd zijn, bevalt goed. Ik heb hier altijd al een wat vegetatieve teelt gehad en ik zie, zeker in de koudere dagen, duidelijk verschil. In het geval van Kwekerij Brasil was een dergelijke installatie niet alleen noodzakelijk in combinatie met LED, maar ook een verbetering van de oude situatie. In de toekomst ziet Richard zijn tuin wel volhangen met LED. Het mooie aan deze investering is dat we gelijk resultaat zien. Elke micromol aan licht zie je direct terug in het gewas, dat is ook zo met de Airmix.”

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Pico Bello Hortensia

Pico Bello Hortensia heeft sinds eind 2017 een nieuwe locatie in Bleiswijk. De kwekerij van 6,1 hectare is de afgelopen maanden omgebouwd van paprikakwekerij naar...
Indoor farming

Barendse Freesia’s

De freesia kwekerij aan de Heenweg in ‘s-Gravenzande wordt geleid door de broers Matthieu en Lex Barendse. De broers zijn altijd bezig om de teelt...
Glastuinbouw

MG Grand

Vorig jaar heeft MG Grand een chrysantenkas van 9 hectare in Ridderkerk gekocht. De wens om uit te breiden was er al langer en toen...