| Integrating success.

Amigoplant – AmiSol

Met ruim 9 teeltlocaties in binnen- en buitenland is succulentenkweker AmigoPlant een gevestigde orde in de sierteelt. Op teeltlocatie AmiSol aan de Schouwbosweg te Heerhugowaard is de afgelopen maanden hard gewerkt om de bestaande kas met 2.2 hectare nieuwbouw te verdubbelen in teeltoppervlakte. Stolze werkte nauw samen met AmigoPlants’ technische dienst om de complete watertechnische-, elektrotechnische- en groeilichtinstallatie in de nieuwe kas te integreren. Stolze ging langs om Amigoplant te feliciteren met het eerste gewas wat in de nieuwbouw gezet werd.

Locatie:

Heerhugowaard, Nederland

Teelt:

Succulenten

Oppervlakte (m2):

22.000

Type installatie:

Watertechniek, Elektrotechniek, Groeilicht

Realisatie:

2022

De oorsprong van AmigoPlant werd gelegd in 1980. Het bedrijf startte met groenteteelt, maar ging zich vanaf 2001 focussen op succulenten en vetplanten. Dat bleek een goede zet, want anno 2022 is de kwekerij uitgegroeid tot maar liefst 9 locaties met een totale teeltoppervlakte van 24 hectare. Vanwege de verkoop van een verouderde locatie, besloot het bedrijf locatie AmiSol uit te breiden met 2.2 ha nieuwbouw.

Unieke samenwerking AmigoPlant en Stolze

Stolze Aalsmeer heeft tijdens de verbouwing nauw samengewerkt met de technische dienst van AmigoPlant. Jeroen Schaafsma, hoofd technische dienst, vertelt: “Met ons team van 7 man realiseren we zelf veel installaties. Zo zijn we onder meer verantwoordelijk voor de automatisering en interne transportsystemen op onze locaties. Voor deze grootse verbouwing hebben we echter bewust gekozen om Stolze bij het project te betrekken. Door de korte lijnen kunnen we snel met elkaar schakelen en het bedrijf heeft veel ervaring; zowel met systeemintegraties als met ons bedrijf. Zo hebben we bij de aankoop van deze locatie in 2019 samen met Stolze deze kas succesvol van rozen- naar potplantenkwekerij getransformeerd!”

"Met de kennis en ervaring die Stolze heeft van AmiSol, is de installatie van onze nieuwbouw volledig naar wens gerealiseerd en zijn we in staat gesteld onze doelstelling te verwezenlijken."

Jeroen Schaafsma

Hoofd technische dienst

Productiviteit verhogen en sneller schakelen

Van april tot februari is er verbouwd bij AmiSol. Doelstelling van de verbouwing? Het verhogen van de productiviteit en daarnaast in staat zijn om snel te kunnen schakelen. De 2.200 aanwezige teelttafels zijn volledig geautomatiseerd en voorzien van een eb- en vloedsysteem, waarbij zelfs tijdens het orderpicken nog extra water gegeven kan worden met hemelberegening of via een apart eb- en vloedsysteem; precies waar de plant op dat moment behoefte aan heeft! De technische dienst en Stolze hebben dit unieke systeem exact op maat ontworpen.

Stolze integreerde de complete watergift inclusief het leidingwerk, wat werd aangesloten op de bestaande waterunits. Ook de luchtbehandeling, elektrotechnische- en SON-T groeilicht installatie werden door Stolze gerealiseerd. Belangrijk hierbij was dat de installatie van de bestaande kas één-op-één werd doorgetrokken naar de aangebouwde nieuwe kas. Ook de aanwezige klimaattechniek werd verder uitbereid in zowel hard- als de software.

Doelstelling verwezenlijken

Jeroen Schaafsma is tevreden met het eindresultaat van de verbouwing. “De samenwerking verliep erg goed. Met de kennis en ervaring die Stolze heeft van AmiSol, is de installatie van onze nieuwbouw volledig naar wens gerealiseerd en zijn we in staat gesteld onze doelstelling te verwezenlijken.” Op dit moment worden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. De eerste planten zullen de eerste week van maart de kas in gaan.

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Hilverda Florist

Na een intensieve bouwperiode is het moment eindelijk daar voor HilverdaFlorist: de nieuwbouw van de volledig geautomatiseerde jonge planten productiekas in De Kwakel is gerealiseerd....
Glastuinbouw

Ter Laak Orchids – Inspiration square

Het beeld van de glastuinbouw is nog niet bij iedereen even positief. Jongeren komen er hun bed niet voor uit en veel mensen denken dat...
Utiliteit

Diergaarde Blijdorp

Arno van Dalen werkt al vanaf 1998 bij Diergaarde Blijdorp in de technische dienst. Sinds begin dit jaar is hij technisch beheerder van alle gebouwen...