| Integrating success.

Dutch Berries

Dutch Berries, onderdeel van de GK Group, heeft eind 2023 een indrukwekkende uitbreiding van 4,5 hectare gerealiseerd. Met deze nieuwe afdeling tilt het bedrijf de jaarrond aardbeienteelt naar het volgende niveau. Stolze is een trotse partner van deze nieuwbouw. We gingen in gesprek met mededirecteur Boudewijn van der Wal over Dutch Berries’ marktgeoriënteerde groeistrategie.

Locatie:

Zuilichem, Nederland

Teelt:

Aardbeien

Oppervlakte (m2):

45.000

Type installatie:

Watertechniek, Elektrotechniek en Automatisering

Realisatie:

2024

In 2020 nam Dutch Berries een grote stap door hun kas in Zuilichem uit te breiden met 4 hectare. Stolze is Dutch Berries’ vaste partner voor water- en elektrotechniek en integreerde bij de verbouwing van 2020 een LED-installatie, waarmee aardbeien ook in de winter konden worden geteeld. Jaarronde productie werd hiermee een feit; een marktgerichte ontwikkeling waarmee Dutch Berries aan alle gevraagde markt- en producteisen kon voldoen.

“Stolze is niet bang om grootschalig te denken. We kunnen goed met hun levelen. Daarnaast laten de mannen zich niet uit het veld slaan. Toen de bouw flink tegenzat door zware regenval, zette Stolze alsnog de schouders eronder om de planning te halen."

Boudewijn van der Wal

Mededirecteur

Marktgeoriënteerd groeien
Ook de uitbreiding van 2023 is volledig gericht op het voorzien in de marktvraag. De retail verlangt aardbeien van hoge kwaliteit tegen een lage kostprijs. Volumeproductie, efficiëntie en duurzaamheid zijn belangrijke doelen. Daarom breidde Dutch Berries de bestaande kwekerij uit met 4,5 hectare nieuwbouw.

Dutch Berries koos voor betrouwbare techniek die de marktvraag ondersteunt. Eén van de vernuftigheden van de nieuwe kas is het unieke hoog-laag-teeltsysteem, waarbij Stolze de water- en elektrotechnische integratie heeft gerealiseerd. Dit gotensysteem kan in hoogte worden versteld voor de optimale teelt- én oogsthoogte. De substantiële afname van het energiebruik per kilo geeft het bedrijf een flinke duurzaamheidsimpuls. De aardbeienplanten groeien optimaal en de 180 medewerkers van Dutch Berries werken onder efficiënte werkomstandigheden.

Naast systeemintegratie zorgden de specialisten van Stolze ook voor uitbreiding van de elektro- en watertechniek voor de nieuwe kas. Zoals gebruikelijk in de aardbeienteelt maakt Dutch Berries gebruik van dagvoorraden voor het gieten. Omdat het om een uitbreiding van de bestaande kas gaat, heeft Stolze in de bestaande watertechnische ruimte twee nieuwe silo’s, een dagvoorraadunit, een druppelunit en een ontsmettingsunit geïnstalleerd. Deze zijn aangesloten op zowel de bestaande als nieuwe leidingen. Bovendien is een PV-installatie geïntegreerd en wordt de teelt nog duurzamer dankzij het gebruik van zonne-energie.

Met de gerealiseerde verbouwing is Dutch Berries in staat om jaarlijks maar liefst 5 miljoen kilogram aardbeien te produceren. De aardbeien worden op locatie verpakt en klaar gemaakt voor de retail, wat bijdraagt aan de versheid en kwaliteit van het product.

Samenwerking met Stolze: een vertrouwd partnerschap
Stolze heeft aan Dutch Berries wederom bewezen een fijne partner te zijn die goed presteert onder uitdagende omstandigheden. Boudewijn van der Wal, mede verantwoordelijk voor Dutch Berries, blikt zeer tevreden terug op de samenwerking: “Stolze is niet bang om grootschalig te denken. We kunnen goed met hun levelen. Daarnaast laten de mannen zich niet uit het veld slaan. Toen de bouw flink tegenzat door zware regenval, zette Stolze alsnog de schouders eronder om de planning te halen. Ondanks alle tegenslag, werd er slechts drie weken later dan de eerste planning geplant. Dat was niet mogelijk geweest zonder hun flexibiliteit en doorzettingsvermogen!”

Van der Wal benadrukt de toewijding van het bouwteam: “Waar ik het meest trots op ben? In de Bommelerwaard zijn we niet zo gauw trots, maar wat ik graag benoem, is de passie waarmee we hebben uitgebreid. We hebben samen met onze bouwpartners alles op alles gezet om ons doel te behalen!”

Klaar voor de toekomst
Met deze nieuwe uitbreiding is Dutch Berries klaar voor de toekomst en in staat om te voldoen aan de wensen en eisen vanuit de retail. De betrouwbare techniek die Stolze heeft geleverd, draagt bij aan het duurzaam en efficiënt telen van kwalitatieve hoogwaardige aardbeien, waarmee Dutch Berries een toonaangevende rol blijft spelen in de innovatieve zachtfruitteelt.

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Dutch Berries

Dutch Berries, onderdeel van de GK Group, heeft eind 2023 een indrukwekkende uitbreiding van 4,5 hectare gerealiseerd. Met deze nieuwe afdeling tilt het bedrijf de...
Glastuinbouw

Grow Group

De internationale tuinbouw sector maakt al jaren een enorme groei door. De regio rond de Kaspische zee speelt daar al langere tijd een belangrijke rol...
Glastuinbouw

The Mastergrowers

The Mastergrowers, eind 2019 ontstaan uit een fusie tussen familiebedrijven Dijk van Dijk en De Bonfut, hebben al ruim 100 jaar ervaring met de teelt...