| Integrating success.

Arcadia Chrysanten – hoefweg

Op de nieuwe locatie van Arcadia aan de Hoefweg in De Lier is de bouw in volle gang. Je zou het niet zeggen als je de tractoren en hoogwerkers ziet rijden, maar de eerste planten staan al in de kas. Bart van Ruijven van Arcadia vertelt dat er nog veel moet gebeuren, maar dat dit voor de planten niets uit maakt. “Chrysanten hebben in deze tijd van het jaar niet veel nodig. We kunnen water geven, dat is het belangrijkste.”

Locatie:

De Lier, Nederland

Teelt:

Chrysanten

Oppervlakte (m2):

47.000

Type installatie:

Watertechniek, Elektrotechniek, Groeilicht, Automatisering

Realisatie:

2019

Arcadia kiest voor hybride oplossing

De bouw verloopt soepel en alles gaat volgens schema. Bart: “Je hoort het niet vaak, maar we lopen zelfs iets voor op de planning.” In week 28 is het eerste vak gepoot en in week 38 moet de hele kas vol staan. Tegen de tijd dat de kas helemaal vol staat, wordt ook de laatste hand gelegd aan de belichtingsinstallatie. Arcadia heeft gekozen voor een hybride oplossing met de nieuwste LED Toplighting Compact module van Signify. Zij zijn de eerste ter wereld waar deze module komt te hangen. “We werken al lang met Signify samen en hebben uitgebreide proeven gedaan om het juiste lichtspectrum te vinden. Het was duidelijk dat wij hier ook met LED wilden werken. Toen Signify vertelde over deze nieuwe module was de keuze vrij snel gemaakt. Als bedrijf wil je mee met de nieuwste innovaties en deze module heeft voordelen,” aldus Bart. De voornaamste reden is de hoge output van de nieuwe module. De output van één nieuwe module staat gelijk aan twee oudere LED modules. Dit betekent minder lampen, minder aansluitingen en minder blokkade van natuurlijk daglicht.

Duurzaam ondernemen

Dit is de 3e locatie van Arcadia waar Stolze de installaties heeft mogen realiseren. Voor alle locaties hebben we de elektro- en watertechnische installatie, groeilicht en Priva automatisering mogen verzorgen. Er is één groot verschil ten opzichte van de eerdere nieuwbouwprojecten. Arcadia heeft gekozen om verschillende koppelingen tussen deze nieuwbouw en de naastgelegen locatie, welke in 2015 gebouwd is, te maken. Zo zijn de elektra- en gasaansluiting, het waterbassin, de Priva computer en de warmte opslag tank van beide locaties aan elkaar gekoppeld. Door middel van deze koppeling kan er veel energie bespaard worden. Energietechnisch is het één bedrijf, maar beide kunnen stand-alone draaien en zijn operationeel niet van elkaar afhankelijk.

 

"We werken al lang met Signify en Stolze samen en hebben uitgebreide proeven gedaan om het juiste lichtspectrum te vinden."

Bart van Ruijven

Eigenaar

Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen staan bij Arcadia al jaren hoog in het vaandel. Net als op de andere locaties maken ze hier ook gebruik van luchtbehandelingsunits en lopen ze in chrysanten voorop in Het Nieuwe Telen. De installaties zijn grotendeels het zelfde, maar door de tijd heen zijn er wat kleine verbeteringen doorgevoerd in de luchtbehandelingsunits. Deze kunnen nu met een lagere temperatuur op de zelfde capaciteit blijven draaien.
Arcadia draagt op deze locatie ook weer zijn steentje bij voor het behoud van droge voeten in het Westland en doet mee aan het initiatief Rainlevelr.

Dit mooie project van 4,7 hectare is bijna af, maar het houdt hier niet op voor de mannen van Arcadia. De voorbereidende werkzaamheden voor een uitbreiding zijn al uitgevoerd en als alles volgens plan verloopt, wordt deze locatie over 3 jaar uitgebreid naar 8,5 hectare.

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw & Utiliteit

Florensis Dinteloord – uitbreiding 2022

Drie jaar na de realisatie van de 6 ha nieuwbouw van Florensis in Dinteloord, breidt de veredelaar en vermeerderaar het bedrijf verder uit. De productiehal...
Glastuinbouw

MG Grand

Vorig jaar heeft MG Grand een chrysantenkas van 9 hectare in Ridderkerk gekocht. De wens om uit te breiden was er al langer en toen...
Glastuinbouw

Linflowers

De nieuwe kas van circa 7 hectare is alweer de vierde uitbreiding van Linflowers. Het bedrijf beslaat nu zo’n 22 hectare glas verdeeld over 4...