| Integrating success.

Groeilicht

Groeilicht in de tuinbouw

Groeilicht is cruciaal in een kas voor de groei van het gewas. Het stimuleert de fotosynthese. Hoe kiest u het juiste groeilicht voor uw teelt en kas? Gaat u voor LED, HPS (ook wel SON-T of HID genoemd) of hybride belichting? Dat bepalen we samen in een lichtplan. Belangrijke parameters zijn de intensiteit en hoeveelheid licht, de kwaliteit en uitstraling, maar ook het energieverbruik en natuurlijk de gewenste gewasgroei. We zoeken de optimale balans tussen maximaal rendement en minimaal energieverbruik.

Stolze levert verschillende soorten groeilicht in de glastuinbouw: LED-groeilampen, HPS-lampen en hybride belichting. Dat doen we samen met diverse gerenommeerde leveranciers. Als uw system integrator installeren we ieder gewenst systeem.

Ontwikkelingen groeilicht glastuinbouw

We volgen de ontwikkelingen van de glastuinbouw en de invloed van bijvoorbeeld daglichtloos telen en vertical farming op de vereisten voor groeilicht op de voet. Samen met diverse gerenommeerde leveranciers van armaturen ontwerpen wij de meest efficiënte oplossing. We ontwikkelen complete groeilichtinstallaties in eigen beheer. In onze werkplaats assembleren we de schakelpanelen en maken we strengbekabeling op maat. Zo kunnen we het systeem op locatie efficiënt en snel installeren.

Philips LED Horti Partner

Als partner van Signify / Philips Lighting zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling en innovaties van LED-belichtingsinstallaties, zoals spectrum-gestuurde modules en dimbare LED-modules. Signify ondersteunt haar partners bij projecten en veldtesten. Ook op het gebied van lichtplannen, lichtrecepten en installaties worden kennis en ervaringen gedeeld. Wij kunnen daarom voor iedere situatie een oplossing bieden voor een succesvolle, energiezuinige teelt.

Contactpersoon sales Marlon van den Berg

“Het grote voordeel van LED-belichting is dat je twee keer zoveel licht creëert met hetzelfde vermogen. Of andersom geredeneerd: hetzelfde lichtrendement met de helft van je input.”

Marlon van den Berg

Commercieel technisch adviseur

Oplossingen

Ieder gewas heeft een eigen lichtbehoefte. Ook uw wensen als teler spelen natuurlijk een belangrijke rol bij de keuze voor belichting in de kas. Wilt u meer lichtintensiteit? Minder uitstraling, of juist meer? Lager energieverbruik? Met een lichtplan bepalen we samen welk groeilicht het beste werkt voor uw teelt.

Tot voor kort was HPS-belichting (ook wel SON-T of HID genoemd) het meest gebruikte groeilicht in de glastuinbouw. LED-belichting heeft in de afgelopen jaren veel terrein gewonnen, maar er zijn nog steeds situaties denkbaar waar HPS de beste optie is. We leveren en installeren complete installaties voor HPS-belichting in de glastuinbouw, met schakelpanelen en strengbekabeling die we in onze eigen werkplaats assembleren.
Hybride belichting is een populair groeilichtsysteem in de glastuinbouw. Je benut zowel de voordelen van LED als die van HPS. In een slim lichtplan op maat zoeken we naar de optimale balans van licht, uitstraling en energieverbruik.
LED heeft een lange levensduur en laag energieverbruik. LED-belichting in de glastuinbouw leidt tot hogere opbrengsten, vroegere bloei van het gewas, snellere wortelgroei en een betere controle op de plantgroei. Ook zorgt LED-belichting voor een hoger percentage A1-kwaliteit en een lager afvalpercentage, doordat er een stabieler klimaat gecreëerd wordt.
In het lichtplan nemen we de afmetingen van de kas, het type gewas en de hoeveelheid beschikbaar natuurlijk licht als uitgangspunt. Samen met de teler bepalen we welke belichting het beste aansluit: LED, HPS, of een combinatie met hybride belichting.

Meer over groeilicht

Een lichtplan is altijd op maat en dus uniek. Toch kunt u wel inspiratie opdoen bij vergelijkbare gewassen en kassen. Deze telers hebben een lichtplan van Stolze gebruikt als uitgangspunt voor het belichtingssysteem in de kas.