| Integrating success.

Van Senten Waterplanten

Van Senten Waterplanten opende onlangs hun derde locatie in Kudelstaart. Een unieke kwekerij, waar volledig op water wordt geteeld waardoor optimale waterkwaliteit fundamenteel is. Stolze is trots om het bedrijf geadviseerd en voorzien te hebben van de beste water technische installatie voor deze specifieke teelt. We spraken Brian en Martijn van Senten over het succes, de geschiedenis en de toekomst van het familiebedrijf.

Locatie:

Aalsmeer, Nederland

Teelt:

50 soorten aquariumplanten

Oppervlakte (m2):

14.000

Type installatie:

Watertechniek

Realisatie:

2022

Het begon allemaal in 1965 in Vinkeveen, toen hun grootvader J.W. van Senten de stap maakte van groente- en potplantenteelt naar aquariumplanten. Als één van de eerste waterplantenkwekerijen verkocht hij aquarium- en vijverplanten aan groothandels door heel Europa. In de jaren ’80 bereidde het bedrijf zich uit met nieuwe locatie in Aalsmeer, waar ook zonen Jan en Daan de zaak in kwamen.

Ruim 30 jaar later is de derde generatie aan zet. Neven Brian en Martijn zijn samen verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur en hebben het proces rondom de aankoop en verbouwing van de nieuwe vestiging geleid. Vanwege ruimtetekort op de huidige locaties, waar uit nood zelfs op geïmproviseerde tafels onder teelttafels werd gekweekt, werd in 2021 een nieuwe kwekerij in Kudelstaart aangekocht. Een ruime kas met voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.

Stolze als totaalleverancier voor water

Deze voormalige trosrozenkas werd de afgelopen maanden volledig getransformeerd naar een waterplantenkwekerij. De keuze voor een installateur was snel gemaakt, vertelt Brian: “We zijn al jaren tevreden klant van Stolze en zij denken altijd goed met ons mee, dat bood ons veel vertrouwen om met hen de verbouwing aan te gaan.” Stolze integreerde een totaalpakket voor watertechniek met onder meer een eb- en vloed unit, wateropslag en volledig gesloten systeem waardoor geen druppel water verspild wordt. Ook leverden we een CO2-installatie met gelijke verdeling door de kas.

24/7 gegarandeerde waterkwaliteit

Voor Van Senten Waterplanten is 24/7 optimale waterkwaliteit essentieel, dat geldt voor maar liefst 200m3 water wat aaneengesloten over de teelttafels stroomt. Om de kwaliteit te garanderen heeft het bedrijf samen met Stolze en Van der Ende Groep een nieuwe zeefbocht getest die in korte tijd een enorme hoeveelheid water fijn kan filteren. Een retourwaterinstallatie voorzien van een drukgevoede zeefbocht kwam het beste uit de test. Via dit gesloten systeem wordt per uur maar liefst 85m3 water rondgepompt. Vervolgens wordt het water onder hoge druk gefilterd, waardoor eventuele algen of kroost gescheiden wordt. Zelfs bij eventuele storingen blijft het water op peil, door de veerbelaste klep die zorgt dat de tafels niet leegstromen bij stroomuitval.

"We zijn al jaren tevreden klant van Stolze en zij denken altijd goed met ons mee, dat bood ons veel vertrouwen om met hen de verbouwing aan te gaan."

Brian en Martijn van Senten

Dagelijks bestuur

Verbouwing met oog op de toekomst

Familie van Senten ziet de toekomst van het bedrijf rooskleurig in. De nieuwe kwekerij kent volop uitbreidingsmogelijkheden, waar ook tijdens de verbouwing al rekening mee gehouden is. Zo heeft Stolze het leidingnetwerk en de waterruimte zo ingericht dat de capaciteit gemakkelijk uitgebreid kan worden met extra eb- en vloed pompen, silo’s en leidingen. Stolze wenst hen veel succes in de nieuwe kwekerij!

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

The Mastergrowers

The Mastergrowers, eind 2019 ontstaan uit een fusie tussen familiebedrijven Dijk van Dijk en De Bonfut, hebben al ruim 100 jaar ervaring met de teelt...
Glastuinbouw

Pico Bello Hortensia

Om de markt goed te kunnen blijven bedienen, besloot de familie Kouwenhoven in 2019 dat het tijd was om uit te breiden. Eind 2019 werd...
Utiliteit

Intratuin Rhoon

Intratuin Rhoon heeft een flinke verbouwing ondergaan. Wat al een mooi tuincentrum was, is nu in een jaar tijd omgetoverd tot een prachtig tuincentrum dat...