| Integrating success.

Linflowers

De nieuwe kas van circa 7 hectare is alweer de vierde uitbreiding van Linflowers. Het bedrijf beslaat nu zo’n 22 hectare glas verdeeld over 4 locaties in totaal. De laatste hand wordt gelegd aan de nieuwbouw, die aanvankelijk een tijd op zich heeft laten wachten. Sinds augustus draait alles en de eerste teeltronde zit er inmiddels op.

Locatie:

Nieuwaal, Nederland

Teelt:

Chrysanten

Oppervlakte (m2):

70.000

Type installatie:

Watertechniek, Elektrotechniek, Groeilicht, Automatisering

Realisatie:

2021

Een mooi resultaat na een pittige tijd 

De wens voor nieuwbouw was er al geruime tijd. Het familiebedrijf werd geleid door de broers Rochus en David van Tuijl. Leendert van Tuijl, zoon van Rochus, deelde de passie van zijn vader en oom en sprak de ambitie uit om in het bedrijf te stappen. Dit gaf een mooie gelegenheid om met de markt mee te groeien en uit te breiden in de vorm van nieuwbouw.

De nieuwbouw in Nieuwaal is niet zomaar tot stand gekomen. De bouw is een aantal maal uitgesteld door onder andere de verlate aanleg van een rondweg, het welbekende stikstof probleem en daar bovenop kwam corona. Ook tijdens de bouw zat het niet altijd mee; zo zat het insectengaas in een container op de vastgelopen Evergiven. Al met al heeft het behoorlijk wat voeten in de aarde gehad, maar de familie Van Tuijl laat zich niet zomaar uit het veld slaan. De mooie nieuwe kas die goed draait is daar het bewijs van.

 

"In 2001 zijn wij bij Stolze klant geworden en dat zijn we 20 jaar later nog steeds. Het contact is altijd goed en we hebben in de jaren een goede relatie opgebouwd."

David van Tuijl

Gebruik van verrood uniek voor chrysantenteelt

De nieuwbouwkas is deels een kopie van de vorige uitbreiding, de locatie van eveneens ruim 7 hectare in Zuilichem. De veranderingen zitten hem in de vernieuwde technieken zoals het gebruik van insectengaas en het gebruik van meer LED armaturen met een lichtrecept met verrood. Op deze locatie heeft Linflowers gekozen voor 2/3 LED tegenover 1/3 SON-T. In week 44 worden de LED armaturen in de kas geïnstalleerd.

Waar veel chrysantenkwekers kiezen voor een lichtrecept zonder verrood, ziet Linflowers juist voordelen van het kweken met verrood. David van Tuijl vertelt dat uit gedane proeven blijkt dat de chrysanten zonder verrood in het lichtrecept wat compacter blijven. “Onze voorkeur gaat juist uit naar wat meer strekking in het gewas en dat kunnen we goed bereiken met verrood.”

Ook het soort armatuur is anders dan op de eerdere locaties. Het bedrijf gaat mee in de nieuwste ontwikkelingen en hebben gekozen voor de Signify GreenPower toplighting compact. “We vinden het belangrijk om mee te gaan met het verduurzamen van onze teelt, natuurlijk spelen de ontwikkelingen op de energiemarkt daar een rol in,” aldus David.

Zesde lichtinstallatie geleverd door Stolze

Stolze heeft voor deze nieuwbouw de water- en elektrotechnische installatie, groeilicht en automatisering mogen verzorgen. Linflowers is al langer klant bij Stolze. David: “In 2001 zijn wij bij Stolze klant geworden en dat zijn we 20 jaar later nog steeds. Het contact is altijd goed en we hebben in de jaren een goede relatie opgebouwd”. Leuk feitje is dat Stolze nu voor de zesde maal een lichtinstallatie heeft mogen realiseren bij Linflowers.

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Hoogweg Paprikakwekerijen

Met 134 hectare glas is Hoogweg Paprikakwekerijen één van de grootste paprika kwekers van Nederland. Het overgrote deel van de kassen bevindt zich in Marknesse,...
Glastuinbouw

Dümmen Orange

In 2016 betrok Dümmen Orange een voormalige rozenkwekerij in De Kwakel. Deze productiekas van 10.584 m2 werd het afgelopen jaar getransformeerd naar een state-of-the-art veredelingslocatie...
Glastuinbouw

Bredefleur

Toen Bredefleur besloot om hun leliekwekerij in Moerkapelle te moderniseren, was de keuze voor partners bij deze verbouwing snel gemaakt. Stolze en Priva werkten het...