| Integrating success.

Syngenta Flowers

Na een intensieve onderzoeksperiode van 4 jaar is het moment eindelijk daar: Syngenta Flowers stapt over op Full LED voor de productie van Mandevilla en Pelargonium. Stolze integreerde de complete groeilichtinstallatie met maar liefst 700 LED-modules. De overstap heeft direct effect: naast een flinke energiebesparing resulteert het optimale lichtrecept ook in een beter, sterker en groener eindproduct.

Locatie:

De Lier, Nederland

Teelt:

Young plants Mandevilla en Pelargonium

Oppervlakte (m2):

7.000

Type installatie:

Full LED groeilicht

Realisatie:

2021

Bij Syngenta Flowers aan de Noordlierweg in De Lier rollen ieder jaar meer dan 1 miljard jonge planten de kas uit. Deze pot-, perk- en vaste planten groeien bij kwekers in heel Europa uit tot volgroeide producten. Het bedrijf verduurzaamt voortdurend om hun klanten niet alleen van een goed maar ook groen product te voorzien. John van Uffelen is Leader young plant production aan de Noordlierweg. Samen met zijn collega Piet van Marrewijk, Technology Scientist young plant production, heeft hij een duurzaamheidsslag gerealiseerd door over te gaan op telen met LED-belichting.

Vier jaar LED-onderzoek

In 2017 besloot Piet van Marrewijk een praktisch onderzoek te starten naar LED-belichting voor de productie van jonge planten. De eerste twee jaar richtte hij zich op het optimale lichtspectrum voor de opkweek van hun brede sortiment aan gewassen. In twee aangrenzende onderzoeks-compartimenten, vergeleek hij de resultaten van de stek- en zaadgewassen onder verschillende LED-lichtspectra met een nulmeting onder SON-T. Piet vertelt: “Mid-blue bleek het ideale spectrum voor een sterke plant met snelle ontwikkeling.” De laatste twee jaar lag de focus op het optimaliseren van het lichtrecept voor specifieke stekken en zaden.

 

“De overgang van SON-T naar LED liep heel soepel door de strakke planning per teeltvak. De mannen van Stolze waren zelfs eerder klaar!”

John van Uffelen

Leader young plant production

Van onderzoek naar verbouwing

De resultaten zijn veelbelovend. Piet en John besluiten het plan in de praktijk te brengen. Een teeltoppervlakte van maar liefst 7000m² ondergaat de metamorfose van SON-T naar LED. In december 2021 start Stolze met de realisatie van een nieuwe groeilichtinstallatie: 700 lineaire Signify LED-modules, 8 schakelpanelen en vele meters SLS-M-kabel. John is nauw betrokken geweest bij de installatie van het nieuwe LED-systeem: “De overgang was heel soepel door de strakke planning per teeltvak. De mannen van Stolze waren zelfs eerder klaar!”

Verdubbelde lichtopbrengst

Vorige week werd het project officieel opgeleverd. Zowel John als Piet zijn enthousiast over de nieuwe groeilichtinstallatie. John: “We zijn bijna verdubbeld in lichtopbrengst, iets wat voorheen niet denkbaar was omdat we onze energielimiet bereikt hadden. Daarnaast zijn we beter in staat om de teelt te sturen: we hoeven minder te corrigeren om uniforme, sterke gewassen op te kweken”. Piet vult aan: “De plant ontwikkelt zich sneller en vormt meer wortels. Ook heeft de plant minder groeiregulatoren nodig, is hij compacter, sterker en daardoor beter geschikt voor transport.” Syngenta Flowers heeft de intentie om het telen onder Full LED-belichting de komende jaren verder uit te breiden.

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Vreugdenhil Bulbs & Plants

Op het bedrijf van Vreugdenhil Bulbs & Plants aan de Rusthovenlaan in Monster is een oud stuk kas vervangen door een nieuwe kas met 2...
Glastuinbouw

Van Senten Waterplanten

Van Senten Waterplanten opende onlangs hun derde locatie in Kudelstaart. Een unieke kwekerij, waar volledig op water wordt geteeld waardoor optimale waterkwaliteit fundamenteel is. Stolze...
Glastuinbouw

All Climate Greenhouse

De All Climate Greenhouse van World Horti Center is een technisch hoogstandje. Deze kas is gebouwd in een andere kas. Zo kunnen in de buitenste...