| Integrating success.

Schouten Opti-Fleurs

Sinds juni 2022 staan de eerste gerbera planten in de nieuwe kas van Schouten Opti-Fleurs in Amstelveen. De nieuwe locatie van de broers Bart en Gerrit-Jan Schouten is gelegen tegenover hun bestaande locatie. Er is een technische koppeling gemaakt tussen beide bedrijven zodat er zo efficiënt mogelijk gewerkt kan worden en het zorgt voor ruimte- en kostenbesparing.

Locatie:

Amstelveen, Nederland

Teelt:

Gerbera

Oppervlakte (m2):

30.000

Type installatie:

Watertechnische installatie

Realisatie:

2021

Schouten Opti-Fleurs

Het bedrijf is opgericht door de opa van de twee broers en later overgenomen door hun vader en oom. Bart en Gerrit-Jan zijn inmiddels de eigenaren van het bedrijf. Ze zijn gestart met een kwekerij in Mijdrecht en in 1995 is daar de locatie in Amstelveen bijgekomen. Later zijn ze gestopt in Mijdrecht en inmiddels hebben op de locatie in Amstelveen al meerdere vernieuwingen of uitbreidingen plaatsgevonden.

Ondertussen waren ze ook al een tijd op zoek naar een plek voor verdere uitbreiding. Twee jaar geleden kwam tegenover het bedrijf een kwekerij te koop, de ideale plek voor uitbreiding was hiermee gevonden. De bestaande kas werd gesloopt en in november 2020 is de bouw van de nieuwe kwekerij van 3 hectare gestart.

"Er is een technische koppeling gemaakt tussen de bedrijven zodat er zo efficiënt mogelijk gewerkt kan worden en het zorgt voor ruimte- en kostenbesparing."

Bart Schouten

Eigenaar

Technische koppeling tussen beide bedrijven

Stolze was al vaste installateur voor de watertechniek op de bestaande locatie en ook nu zijn we verantwoordelijk voor de watertechniek. Er is een technische koppeling gemaakt tussen beide bedrijven zodat er zo efficiënt mogelijk gewerkt kan worden en het zorgt voor ruimte- en kostenbesparing. Een 6-tal leidingen zijn door middel van een gestuurde boring naar de nieuwbouw gemaakt. Door deze leidingen komt het voedingswater naar de nieuwe locatie.

De kunstmest wordt opgeslagen op de huidige locatie en met de unit die daar staat, kunnen ze op de nieuwe locatie de dagvoorraad silo vullen. Het drainwater van de nieuwe locatie wordt wel daar ontsmet en opgeslagen maar vervolgens wordt het teruggehaald naar de bestaande locatie om opnieuw bij te mengen. Zo kunnen ze het retour- en gietwater gescheiden houden.

De nieuwe kwekerij is voorzien van een nieuwe Priva Vialux ontsmetter en een eigen gietwater en retourpomp. De nieuwe gietwaterunit heeft een koppeling met de gietwaterpomp van de andere locatie, zodat in geval van calamiteit de watergift ook vanaf de andere locatie geregeld kan worden. Het bassinwater van de nieuwe locatie kan in de ondergrondse waterberging van de huidige locatie geborgen worden en in tijden van droogte weer opgepompt worden als dat nodig is.

De kas in inmiddels helemaal klaar, maar de schuur met kantoren en kantine moet nog verder worden ingericht. Ook wordt er nog hard gewerkt aan de watertechnische installatie. Eind juni 2022 staat de kas vol met planten en in september 2022 moet het helemaal klaar zijn, want dan komen de eerste bloemen eraf.

Bekijk ook andere projecten

Utiliteit

Intratuin Rhoon

Intratuin Rhoon heeft een flinke verbouwing ondergaan. Wat al een mooi tuincentrum was, is nu in een jaar tijd omgetoverd tot een prachtig tuincentrum dat...
Glastuinbouw

Hoogweg Paprikakwekerijen

Met 134 hectare glas is Hoogweg Paprikakwekerijen één van de grootste paprika kwekers van Nederland. Het overgrote deel van de kassen bevindt zich in Marknesse,...
Glastuinbouw

Bergcamp

Bergcamp in De Lier heeft onlangs haar nieuwe kas in gebruik genomen. Robert en Walter van den Berg streefden naar een 10. En dat is...