| Integrating success.

Ter Laak Orchids – Inspiration square

Het beeld van de glastuinbouw is nog niet bij iedereen even positief. Jongeren komen er hun bed niet voor uit en veel mensen denken dat glastuinbouw gelijk staat aan zwaar en vies werk. Ter Laak is hét bewijs dat tuinbouw meer is dan dat.

Locatie:

Wateringen, Nederland

Teelt:

Phalaenopsis

Oppervlakte (m2):

50.000

Type installatie:

Elektrotechniek

Realisatie:

2018-2019

Ter Laak Orchids is een naam die in de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws is geweest. Dat is ook niet gek als we kijken naar wat er allemaal in 2 jaar tijd is gebeurd. Het op grotere schaal telen in de DaglichtKas pakt enorm goed uit en het inspiratiecentrum is om door een ringetje te halen. Voor dit inspiratiecentrum heeft Stolze de gehele elektrotechnische installatie mogen leveren en installeren.

Een inspiratie voor iedereen

Het inspiratiecentrum is gericht op de vakhandel, maar ook consumenten kunnen er terecht. Er is o.a. een winkel waar prachtige arrangementen en bloemstukken verkrijgbaar zijn. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven en er zijn diverse ruimtes voor vergaderingen of events. Door de industriële architectuur, de innovatieve kastechnieken en het veelzijdige, interactieve inspiratiecentrum worden zintuigen van alle kanten geprikkeld.

Shirley Barendse van Ter Laak is nauw betrokken geweest bij de inrichting van het inspiratiecentrum en vertelt: “De markt is aan het veranderen. Onze klanten willen verrast worden en de consument wil weten wat het verhaal achter het plantje is. Waar komt de plant vandaan, wie is de kweker en hoe kun je het product toepassen in arrangementen? Wij laten hier op onze eigen en unieke manier zien wat wij in huis hebben.” Het hele verhaal van Ter Laak, met de Phalaenopsis in de hoofdrol, komt aan bod: van stek tot verkoop en van assortiment tot techniek.

"Voor dit complexe project vonden wij in Stolze en Priva de juiste partners om met ons mee te denken hoe we het klimaat in de DaglichtKas zo goed mogelijk kunnen sturen."

Ewald de Koning

Manager Operations

DaglichtKas

In het inspiratiecentrum staat ook een kleine kas met daarin een maquette van het hele bedrijf. Hier legt Ter Laak haar duurzaamheidsbeleid uit aan de hand van de thema’s water, energie en CO2. Ook de DaglichtKas wordt hier uitgelicht. Deze kas, gebouwd door TechnoKas, is nu al geruime tijd in gebruik en werpt zijn vruchten af. Buiten de energiebesparing resulteert het ook in een betere kwaliteit van de Phalaenopsis. Tijdens de bouw van de kas in 2017 en de inrichting van het systeem in 2018 schreven wij al over de werking en de bouw van de DaglichtKas. Lees hier meer over de DaglichtKas en lees hier meer over de gehele kas en installatie.

Een speciaal systeem

Voor deze DaglichtKas hebben TechnoKas, Priva en Stolze nauw samengewerkt om het systeem goed werkend te krijgen. Priva en Stolze hebben samen een toepassing gemaakt voor de sturing en beveiliging van het systeem. Ewald de Koning, Manager Operations bij Ter Laak, vertelt: “Voor dit complexe project vonden wij in Stolze en Priva de juiste partners om met ons mee te denken hoe we het klimaat in de DaglichtKas zo goed mogelijk kunnen sturen.”

De buizen, die het gecentreerde zonlicht opvangen, bewegen met de stand van de zon mee. Hier zijn vele berekeningen aan vooraf gegaan en het werkt goed. Mochten de buizen toch niet in de juiste stand staan, dan wordt het licht niet geblokkeerd en krijgen de planten te veel licht. Dit moet worden voorkomen. Daarom zijn op diverse locaties Priva PAR-sensoren geïnstalleerd. “Wanneer een PAR-sensor te veel licht meet, geeft het automatisch een seintje naar de computer die de vooraf ingestelde acties uitvoert, zoals het sluiten van de schermen” aldus Ewald.

Samen komen we verder

Ter Laak is heel transparant en in het hele bedrijf staat samenwerking centraal. Zo tonen veredelaars hun soorten in het inspiratiecentrum, kunnen klanten geïnspireerd worden door toepassingen en resultaten uit de eigen winkel en wordt er informatie gedeeld met collega kwekers. Shirley vertelt. “Together is een van onze belangrijkste kernwaarden.” Ewald vult aan: “wij geloven dat je verder komt door samen te werken en kennis te delen. Samen met collega’s, kwekers, klanten en leveranciers.”

Bekijk ook andere projecten

Utiliteit

Van Duijn Coldstore

In een tijd waar duurzaamheid een steeds belangrijkere pijler wordt binnen de logistieke sector, kiest Van Duijn Coldstore ervoor om te investeren in milieuvriendelijke koeloplossingen....
Glastuinbouw

Grow Group

De internationale tuinbouw sector maakt al jaren een enorme groei door. De regio rond de Kaspische zee speelt daar al langere tijd een belangrijke rol...
Glastuinbouw

Pico Bello Hortensia

Pico Bello Hortensia heeft sinds eind 2017 een nieuwe locatie in Bleiswijk. De kwekerij van 6,1 hectare is de afgelopen maanden omgebouwd van paprikakwekerij naar...