| Integrating success.

Bryte

Tomatenkwekerij Bryte zet de volgende stap in duurzaam jaarrond telen. Met de installatie van meer dan 8000 LED modules is het bedrijf in staat om jaarrond kwaliteit te garanderen met 40% meer lichtopbrengst en 40% minder energie. Een begrijpelijke zet tijdens de huidige marktomstandigheden. Als trotse partner ging Stolze in gesprek met teeltspecialist van Bryte: Erik Zwinkels.

Locatie:

‘s-Gravenzande, Nederland

Teelt:

Tomaten

Oppervlakte (m2):

82.500

Type installatie:

Groeilicht, Elektrotechniek

Realisatie:

2022

In 2019 verruilde Bryte haar SON-T belichting voor een hybride installatie op locatie GreenBalance in Naaldwijk. Hiermee waren zij de eerste Nederlandse tomatenkwekerij met hybride belichting. De combinatie van LED- en assimilatiebelichting bewees zich snel; de energiebesparing was aanzienlijk en teelttechnisch bracht LED veel voordelen.

De nieuwe installatie vergde een nieuwe manier van telen. Zo werd de teeltstrategie aangepast en werden nieuwe manieren bedacht om zo energie-efficiënt mogelijk te telen. Erik Zwinkels legt uit: “Met de komst van de hybride installatie werd de stralingswarmte gehalveerd. Om de warmte in de kas te behouden lieten we het verduisteringsdoek zo veel mogelijk dicht, maar natuurlijk wil je de zon niet de hele winter blokkeren. Daarom kiezen we aankomende winter voor een tweede scherminstallatie: een energiedoek.”

Flexibeler, energie-efficiënter en duurzamer telen

Deze zomer was het vooruitstrevende bedrijf klaar voor de volgende stap. Bryte had verwacht om minstens 5 jaar hybride te telen voordat zij volledig zouden overstappen op LED, deze verwachting werd ingehaald door de huidige omstandigheden op de energiemarkt. “Met full LED gaan we 40% energie besparen en hebben we het lichtniveau met 40% verhoogd. Dat geeft ons meer flexibiliteit met de hoge energieprijzen en brengt ons in staat om jaarrond te blijven produceren.” Een begrijpelijke keuze en een logische stap volgens de kweker. “Wij geloven 100% dat jaarrond telen in Nederland mogelijk is. Als ondernemers staan we achter deze belofte en durven we te investeren. Dit is de enige manier om onze klanten jaarrond kwaliteit te kunnen garanderen.”

“We werken al bijna 20 jaar samen met Stolze. Zij kennen ons bedrijf van binnen en buiten, hebben veel kennis en kunde en voorzien ons daarom van gedegen advies.”

Erik Zwinkels

Teeltspecialist

Samen groeien

Samen met de specialisten van Stolze en Signify koos het bedrijf voor de Philips GreenPower LED toplighting compact. Bryte koos voor deze module vanwege het optimale lichtniveau en de goede werkomstandigheden; vanwege de kleurencombinatie 6% groen, 6% blauw en 88% diep rood kan er zelfs geoogst worden. Het meedenken van Stolze biedt de tomatenkwekerij veel meerwaarde, vertelt Erik: “We werken al bijna 20 jaar samen met Stolze. Zij kennen ons bedrijf van binnen en buiten, hebben veel kennis en kunde en voorzien ons daarom van gedegen advies.”

Stolze integreerde de complete LED-installatie en verzorgde daarnaast ook de demontage van de aanwezige modules. “Ook dit keer voldeed Stolze weer aan al haar beloftes, we zijn ontzettend tevreden met deze duurzame relatie!”. Het bedrijf verwacht dat de stap van hybride naar full LED groter zal zijn dan van SON-T naar hybride. Erik: “Gelukkig staan de specialisten van Stolze altijd voor ons klaar met service en advies!”.

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Bryte

Tomatenkwekerij Bryte zet de volgende stap in duurzaam jaarrond telen. Met de installatie van meer dan 8000 LED modules is het bedrijf in staat om...
Utiliteit

Tuincentrum De Bosrand

Naast tuinbouwprojecten houden wij ons ook bezig met utiliteit projecten zoals tuincentra. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan het nieuwste tuin- en distributiecentrum...
Glastuinbouw

Ko Kolk Hortensia

De eerste planten staan in de kas en op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van de nieuwe kwekerij van Ko...