| Integrating success.

Pico Bello Hortensia

Pico Bello Hortensia heeft sinds eind 2017 een nieuwe locatie in Bleiswijk. De kwekerij van 6,1 hectare is de afgelopen maanden omgebouwd van paprikakwekerij naar hortensiakwekerij. Ondernemer Paul Kouwenhoven runt het bedrijf samen met zijn zonen Richard en Bob.

Locatie:

Bleiswijk, Nederland

Teelt:

Snijhortensia

Oppervlakte (m2):

61.000

Type installatie:

Watertechniek, elektrotechniek

Realisatie:

2017-2018

Familiebedrijf

Pico Bello Hortensia is een echt familiebedrijf. Vader Paul Kouwenhoven is in 1988 begonnen in De Lier met het telen van amaryllis. Een aantal jaren later heeft hij een kwekerij overgenomen in Nootdorp en is hij gestart met telen van snijhortensia’s. In 2012 is hij met zoon Richard samen een bedrijf gestart in Kwintsheul. Uiteindelijk wilden zij verder groeien en wilde zoon Bob ook in het bedrijf.

In 2017 hebben zij met z’n drieën een paprikakwekerij in Bleiswijk overgenomen. Derde zoon Danny studeert nog, maar werkt in zijn vrije uren ook bij de kwekerij. Vader en zonen hebben allemaal een duidelijke taakverdeling, maar toch zijn zij allemaal goed op de hoogte van wat er speelt binnen het bedrijf.

Van paprikakwekerij naar hortensiakwekerij

Wat voorheen een paprikakwekerij was, is de afgelopen maanden omgebouwd naar een kwekerij voor snijhortensia’s. De kwekerij van 6,1 hectare is voor de hortensiateelt zeer groot en ze zijn daarmee dan ook één van de grootste hortensiakwekerijen van Nederland.

Ten opzichte van de vorige kwekerij in Kwintsheul zijn de installaties in de nieuwe kwekerij moderner en duurzamer. Zij hebben van te voren in samenwerking met Stolze nagedacht over hoe zij bij deze kwekerij meer konden automatiseren en moderniseren, rekening houdend met het milieu.

"We hebben van te voren in samenwerking met Stolze nagedacht over hoe wij bij deze kwekerij meer konden automatiseren en moderniseren, rekening houdend met het milieu."

Paul Kouwenhoven

Eigenaar

Watertechnische installatie

Op watertechnisch gebied hebben de meeste aanpassingen plaats gevonden. De bestaande installatie wordt nog steeds gebruikt, maar is grotendeels aangepast en gemoderniseerd. Pico Bello Hortensia is een milieubewust bedrijf en daarom is de installatie aangepast naar een duurzame installatie waarbij al het water wordt hergebruikt. Pico Bello Hortensia is hiermee de enige hortensiakwekerij in Nederland die het water dat zij gebruiken volledig hergebruiken.

Wat ook nog bijna niet wordt gedaan in de hortensiateelt, is het gescheiden water geven van de verschillende kleuren bloemen. Pico Bello Hortensia heeft drie verschillende mogelijkheden voor het water geven; voedingswater voor de roze hortensia’s, voedingswater voor de blauwe hortensia’s met aluminium sulfaat (wat zorgt voor de blauwe kleur van hortensia’s) en als derde mogelijkheid voedingswater voor de blauwe hortensia’s zonder aluminium sulfaat.

Om het gewenste voedingswater te kunnen aanmaken is de mestinstallatie uitgebreid met een tweede A en B bak. Tevens is de vloeibare mestinstallatie uitgebreid met extra kleppen en leidingwerk voor het vullen van deze bakken met de gewenste meststoffen samenstelling.

De aanwezige druppelinstallatie gebruiken zij nog steeds. Met de bestaande semileiding langs het middenpad worden de druppelslangen gespoeld. Tevens kan deze leiding worden gebruikt om middelen te doseren. Voor de druppelbevloeiing zijn drie nieuwe hoofdleidingen gemonteerd voor de drie verschillende mogelijkheden van water geven.

De oude zandfilters, welke nu gebruikt worden als plantenbakken bij de entree van het bedrijf, zijn vervangen door een SAF-filter. SAF-filters zijn in tegenstelling tot zandfilters zelfreinigend. Het spoelwater wordt opgevangen en gezuiverd door middel van een doekfilter en het schone water wordt vervolgens weer hergebruikt.

In de kwekerij was nog geen nevelinstallatie aanwezig. Zij hebben gekozen voor een lagedruknevel installatie om de temperatuur in de kas beter te kunnen controleren. Deze lagedruknevelinstallatie bestaat uit twee stralen per 8 meter met om de 2,5 meter een ‘Super Fogger’, welke een capaciteit heeft van 2 x 6,5 l/uur. Dit geeft een installatie capaciteit van 215 cc/m²/uur.

Stolze is in november 2017 gestart en deze maand is het project opgeleverd, waarbij wij verantwoordelijk waren voor de water- en elektrotechnische installatie. Op 3 mei jl. is het bedrijf feestelijk geopend en wij zijn trots op weer zo’n mooi en duurzaam project!

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

LMC Made 3

LMC Made 3 is de vierde locatie van Leen Middelburg Chrysanten. Deze bestaande kwekerij van 4 ha in Made is vorig jaar omgebouwd van matricaria-...
Glastuinbouw

Schouten Opti-Fleurs

Sinds juni 2022 staan de eerste gerbera planten in de nieuwe kas van Schouten Opti-Fleurs in Amstelveen. De nieuwe locatie van de broers Bart en...
Glastuinbouw

Dutch Berries

Aardbeienkwekerij Dutch Berries is met de uitbreiding van een nieuwe afdeling van 4 hectare op de bestaande locatie in Zuilichem klaar voor de toekomst. Door...