| Integrating success.

Dümmen Orange

In 2016 betrok Dümmen Orange een voormalige rozenkwekerij in De Kwakel. Deze productiekas van 10.584 m2 werd het afgelopen jaar getransformeerd naar een state-of-the-art veredelingslocatie voor pot- en bolchrysanten. De locatie bestaat uit een buitenveld en maar liefst acht gesloten proefkassen met de nieuwste technieken, die dankzij Stolze ieder individueel aangestuurd kunnen worden.

Locatie:

De Kwakel, Nederland

Teelt:

R&D veredeling bol- en potchrysanten

Oppervlakte (m2):

10.584

Type installatie:

Watertechniek, Elektrotechniek, Groeilicht

Realisatie:

2021

Kennis en kunde van veredelen

Deze innovatieve proefkas is een onderdeel van het Dümmen Orange kenniscentrum in de regio Aalsmeer, wat zich volledig richt op het veredelen en demonstreren van de gewasgroepen roos, gerbera en chrysant. Alle kennis en kunde over het veredelen van bol- en potchrysanten is in de R&D afdeling in de verbouwde kas gecentraliseerd.

Niet alleen worden de moederplanten hier met uiterste precisie verzorgd, ook worden hier trials van nieuwe kruisingen en mutaties uitgevoerd en tot bloei gebracht. Alleen de allerbeste selecties met de goede eigenschappen van zowel de moeder- als de vaderplant komen door de keuring om ingezet te worden voor vermeerdering. “Veredelen is weggooien, zeggen wij wel eens gekscherend”, zegt Robin Reurings, locatiemanager van de nieuwe veredelingslocatie van Dümmen Orange.

Eén veredelingslocatie vol technische innovaties

Robin laat met trots de nieuwste kruisingen van potchrysanten zien. “Als veredelingsbedrijf brengen we nieuwe soorten op de markt. Hierbij draait het niet alleen om een mooie kleur, maar gaat het ook over het creëren van resistente rassen die ongevoelig zijn voor ziekten. Door de groei van onze organisatie is ook onze kennis van gewassen nog verder uitgebreid. Met ons expertise van bol- en potchrysanten gecentraliseerd binnen één veredelingslocatie vol technische innovaties, hebben we alles in huis om unieke chrysanten op de markt te brengen”.

 

"We werken al jaren samen met Stolze als onze vertrouwde partner in installatietechniek. Ook tijdens deze verbouwing zijn onze wensen door Stolze naadloos vertaald naar haalbare, technische oplossingen."

Robin Reurings

Locatiemanager

Individuele aansturing voor iedere proefkas

Stolze heeft de verbouwing in opdracht van Zwirs Horti Projects uitgevoerd en zowel de elektra, water- als klimaattechniek voor iedere kasafdeling geïntegreerd. De acht proefkassen kunnen apart van elkaar worden aangestuurd, veilig volgens de hoge fytosanitaire standaard die er op de veredelingslocatie geldt. “De uitgebreide mogelijkheden waren voor mij een enorme eye-opener. We zijn nu 100% flexibel in iedere stap van het veredelingsproces”, vertelt Robin.

Zo kunnen er zowel eb- en vloedsystemen, bevloeiingsmatten als druppelsystemen worden aangesloten op de waterstroom. Daarnaast kan het water van de ene afdeling nooit bij de andere afdeling terecht komen, dankzij het gesloten watersysteem per afdeling en de retour water unit die al het irrigatiewater apart recirculeert.

Naast de acht overdekte proefkassen, wordt er momenteel ook een buitenveld aangelegd voor het uitvoeren van bloeitesten voor bolchrysanten. Zo kan men beoordelen hoe het gewas in de praktijk buiten bloeit. Het buitenveld wordt eveneens voorzien van een eigen aan- en afvoerwaterleiding, wat aangesloten zal worden op een druppelsysteem. Het retourwater wordt apart opgevangen en verwerkt.

Van wens naar integratie

Robin: “We werken al jaren samen met Stolze als onze vertrouwde partner in installatietechniek. Ook tijdens deze verbouwing zijn onze wensen door Stolze naadloos vertaald naar haalbare, technische oplossingen zodat wij iedere stap van het veredelingsproces onafhankelijk van de afdeling kunnen realiseren”. Dankzij de Priva Connext klimaatcomputer kan in iedere afdeling het groeilicht, de verwarming, scherming en luchtramen, voorzien van insectengaas, apart worden aangestuurd. Ook kunnen de metingen per afdeling uitgevoerd worden. Met deze ontwikkelingen kan Dümmen Orange haar klanten in de toekomst nog beter voorzien in hun behoeften.

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Van Senten Waterplanten

Van Senten Waterplanten opende onlangs hun derde locatie in Kudelstaart. Een unieke kwekerij, waar volledig op water wordt geteeld waardoor optimale waterkwaliteit fundamenteel is. Stolze...
Glastuinbouw

Ko Kolk Hortensia

De eerste planten staan in de kas en op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van de nieuwe kwekerij van Ko...
Utiliteit

Van Duijn Coldstore

In een tijd waar duurzaamheid een steeds belangrijkere pijler wordt binnen de logistieke sector, kiest Van Duijn Coldstore ervoor om te investeren in milieuvriendelijke koeloplossingen....