| Integrating success.

U Grand

In de langste chrysantenkas van Nederland, en misschien zelfs ter de wereld, worden op dit moment de planten van de eerste teeltronde gepoot. Deze hightech kas van 500 meter lang is tot stand gekomen door de samenwerking tussen MG GRAND en Van Uffelen Flowers.

Locatie:

De Lier, Nederland

Teelt:

Chrysanten

Oppervlakte (m2):

103.000

Type installatie:

Watertechniek, Elektrotechniek, Groeilicht, Automatisering

Realisatie:

2021

Dezelfde visie met andere interesses

Beide telers, aangesloten bij Zentoo, hadden interesse in hetzelfde beschikbare perceel. Door Edwin Steenbergen (Algemeen directeur Zentoo) werd gevraagd of de telers dit gezamenlijk zouden willen doen en daarmee de krachten te bundelen. Jeffrey van Uffelen, eigenaar van Van Uffelen Flowers, vertelt dat beide partijen hier goed over nagedacht hebben: “Je moet samen hetzelfde resultaat voor ogen hebben en dezelfde inzet tonen, maar wel andere interesses hebben in de uitvoerende werkzaamheden.” Daarin waren Van Uffelen en MG GRAND een goede match. “MG GRAND is verantwoordelijk voor de organisatie en financiën en wij richten ons meer op de teelt en bestrijding” aldus Jeffrey.

Langste chrysantenkas

De lange kas maakt het mogelijk om te werken volgens twee teeltschema’s. Links van het pad draait een ander schema dan rechts. Dit biedt de mogelijkheid om meerdere rassen te telen. Jeffrey vertelt dat deze indeling van het langwerpige perceel niet vanzelfsprekend was. Zo hebben ze diverse opties overwogen. Zoals bijvoorbeeld de optie om de schuur in het midden te plaatsen met aan beide kanten een kas. Dat kwam het overzicht niet ten goede en dan zou er een stuk schaduw van de schuur op een deel van de kas vallen. In combinatie met de juiste technische oplossingen en mogelijkheden is er dus toch gekozen voor één lange kas.

"Deze indeling van het langwerpige perceel is niet vanzelfsprekend. We hebben diverse opties overwogen.  In combinatie met de juiste technische oplossingen en mogelijkheden is er dus toch gekozen voor één lange kas."

Jeffrey van Uffelen

Eigenaar Van Uffelen Flowers

Technische uitdagingen 

De lengte van de kas bracht voor Stolze en voor de overige bouwpartijen wel de nodige uitdagingen met zich mee. Met name de lengtes van de waterleidingen en kabels maakten de installaties ingewikkeld. Achterin wil je dezelfde druk en spanning als voorin de kas hebben. Dit maakt ook dat bijvoorbeeld de watertechnische installatie hier maatwerk is. In de chrysanten is het gebruikelijk om in de winter aan het eind van de watergift een uitvloeier mee te geven. Normaal gezien wordt dit door de waterunit meegestuurd. In het geval van U GRAND is er een aparte unit geplaatst die de uitvloeier direct bij de kraangroepen mee pulst. Dit geeft de zekerheid dat de uitvloeier aan het eind van een gietbeurt in het juiste vak terecht komt. Er is geen kans dat het nog in de leiding zit en aan het begin van de gietbeurt van een volgend vak meegaat.

Nieuwste technieken

Naast deze technische uitdagingen zijn er ook veel nieuwe technieken toegepast in deze kas, zoals nevel, een dubbele scherminstallatie en LED. Jeffrey vertelt: “Met deze samenwerking hebben we beide krachten goed kunnen bundelen. Door beide bedrijven met elkaar te vergelijken, hebben we een goede mix kunnen maken van alle sterke punten.” MG Grand maakt bijvoorbeeld ook met ingang van dit seizoen gebruik van LED belichting en ook in deze kas is gekozen voor de nieuwste technieken op het gebied van belichting: de Toplighting Force module van Signify.

Door te kiezen voor deze module waren er minder armaturen nodig, maar hebben ze wel een zo hoog mogelijke output. Jeffrey legt uit dat ze gekozen hebben voor het meest efficiënte lichtrecept. “Omdat we nu nog SON-T hebben hangen, hebben we gekozen voor een lichtrecept van 95% rood en 5% blauw. In de toekomst hebben we voor ogen om de SON-T te vervangen door LED. Daar zullen we dan een ander lichtrecept voor kiezen om een zo compleet en optimaal mogelijk lichtspectrum te krijgen.”

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Valstar Young Plants

Bij Valstar Young Plants aan de Burgerweg in Maasland zijn ze op dit moment in de afrondende fase van het nieuwbouwproject van 1,3 hectare. De...
Glastuinbouw

Ammerlaan-Sosef

Met de uitbreiding van 1 hectare zorgt potplantenkwekerij Ammerlaan-Sosef ervoor dat zij niet alleen klaar zijn voor de toekomst, maar ook dat zij hun productieproces...
Glastuinbouw

U Grand

In de langste chrysantenkas van Nederland, en misschien zelfs ter de wereld, worden op dit moment de planten van de eerste teeltronde gepoot. Deze hightech...