| Integrating success.

Hoogendoorn Stephanotis

Hoogendoorn Stephanotis heeft al meer dan 50 jaar ervaring met het kweken van Stephanotis, ook wel de bruidsbloem genoemd dankzij de witte, geurende bloemen. Inmiddels hebben zij vier locaties, waarvan twee in Ter Aar, één in Noorden en nu ook één in Almere. De nieuwe locatie in Almere gaat de locatie in Noorden vervangen.

Locatie:

Almere, Nederland

Teelt:

Stephanotis

Oppervlakte (m2):

20.000

Type installatie:

Watertechniek, Elekrotechniek, Groeilicht. Automatisering

Realisatie:

2020

Ombouw van rozen naar Stephanotis kwekerij

De voormalige rozenkwekerij van 4 hectare is in april 2019 aangekocht door de familie Hoogendoorn en na het maken van de plannen zijn zij in oktober gestart met de ombouw van 2 hectare naar een Stephanotis kwekerij. Merel Hoogervorst en Menno van den Berg gaan de nieuwe locatie in Almere samen runnen. Het jonge stel heeft de afgelopen jaren, tijdens hun studie aan de HAS in Den Bosch, ervaring opgedaan in verschillende kwekerijen in binnen- en buitenland.

De Stephanotis is een niche teelt en vraagt daarom ook naar op maat gemaakte installaties, waardoor een ombouw niet zomaar gerealiseerd is. Hoogendoorn heeft dan ook de tijd genomen om samen met leveranciers en partners te kijken naar de beste oplossingen voor hun planten. Inmiddels is het project grotendeels afgerond en worden de planten per afdeling in de kas gezet. Eind oktober 2020 moet het project helemaal afgerond zijn.

Op maat gemaakte installaties voor een niche teelt

Doordat de Stephanotis een niche en arbeidsintensieve teelt is, zijn er maar twee kwekerijen in Nederland die deze plant telen. Hoogendoorn is er één van. Merel: “Automatisering is voor deze teelt bijna niet mogelijk, omdat het veel handwerk is en we veel tussen het gewas moeten zijn. Er zijn al twee personen nodig om de plant vast te maken aan gewasdraden. Later in het proces wordt de plant in een boog gedraaid. De periode van stek tot eindproduct is ongeveer anderhalf jaar.”

"Bij het terughangen van de armaturen hebben we deze een kwartslag gedraaid ten opzichte van hoe ze hingen. Nu kunnen we ook per afdeling belichten en kunnen we er per afdeling ook voor kiezen om 50% te belichten."

Menno van den Berg

Locatiemanager

Een totaalproject

Via Bosman Van Zaal is Hoogendoorn bij Stolze terecht gekomen. Dankzij de ervaring met complexe en op maat gemaakte installaties hebben we uiteindelijk een totaalproject mogen realiseren met de disciplines water- en elektrotechniek, groeilicht en automatisering. Watertechnisch is de kwekerij uitgerust met in totaal 78 opzet- en afvoerkranen, een stekafdeling met hogedruknevel van MJ-Tech en een retourwater installatie voorzien van een Reko 1900 LB zeefbocht van Van der Ende Groep. De nieuwe meezuigunit is voorzien van nieuwe A-B bakken.

Techniek in de kas

Daarnaast heeft Hoogendoorn gekozen voor op maat gemaakte teeltgoten. Merel vertelt hierover: “Wij hebben gekozen voor deze aangepaste goten omdat bij reguliere goten de verdeling van het water niet uniform genoeg is en met alleen tafels is er onvoldoende luchtuitwisseling. De teeltgoten zorgen ervoor dat wij uniformer water kunnen geven met voldoende luchtbeweging tussen de planten.”

De belichtingsarmaturen, die al in de kas hingen, zijn zoveel mogelijk hergebruikt. De lampen zijn allemaal gecontroleerd, de reflectoren zijn schoongemaakt en de bekabeling en panelen zijn vervangen. Menno: “Bij het terughangen van de armaturen hebben we deze een kwartslag gedraaid ten opzichte van hoe ze hingen. Nu kunnen we ook per afdeling belichten en kunnen we er per afdeling ook voor kiezen om 50% te belichten.”

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Van den Ende Rozen

Van den Ende Rozen is met de uitbreiding van 3,5 hectare kas bijna verdubbeld in oppervlakte. Zo’n 10 jaar geleden is het bedrijf van 4,5...
Glastuinbouw

Syngenta Flowers

Na een intensieve onderzoeksperiode van 4 jaar is het moment eindelijk daar: Syngenta Flowers stapt over op Full LED voor de productie van Mandevilla en...
Glastuinbouw

Hilverda Florist

Na een intensieve bouwperiode is het moment eindelijk daar voor HilverdaFlorist: de nieuwbouw van de volledig geautomatiseerde jonge planten productiekas in De Kwakel is gerealiseerd....