| Integrating success.

Florensis Dinteloord

Bij Florensis wordt er niet stil gezeten, het innovatieve familiebedrijf vindt uitbreiding in Dinteloord met de nieuwbouw van een 6 ha grote kas. Stolze heeft hier de elektro- en watertechnische installatie en het groeilicht mogen verzorgen. Nog niet eerder heeft Stolze zo’n complexe installatie op deze schaal gerealiseerd en dit is dan ook een uniek project.

Locatie:

Dinteloord, Nederland

Teelt:

Jonge planten

Oppervlakte (m2):

60.000

Type installatie:

Elektrotechniek, Watertechniek, Groeilicht

Realisatie:

2019 -2020

Nieuwe locatie in tuinbouwgebied Dinteloord

Florensis wilde een volgende stap maken om verder uit te breiden in de productie van jonge planten. Nieuw Prinsenland in Dinteloord, een nieuw ontwikkeld glastuinbouwgebied, bleek hiervoor de perfecte locatie. Het moderne bedrijf, bestaande uit een productiekas van 60.000 m2, een geconditioneerde bedrijfshal van 5.000 m2 en kantoorruimtes, is voorzien van de laatste innovaties op het gebied van klimaat, teelttechniek en energiebesparing. Op het gebied van watertechniek hebben wij niet eerder op deze schaal zo’n complexe installatie gemaakt. Naast de watertechnische installatie hebben we ook de elektrotechnische installatie en het groeilicht mogen realiseren.

 

Complexe watertechnische installatie

Florensis produceert jonge planten van ruim 4.000 verschillende plantvariëteiten. Dit betekent dat zij heel veel verschillende recepten voor de bemesting en beregening nodig hebben. Elke variëteit vraagt weer om een ander recept. Daarom zijn er 17 verschillende opkweek afdelingen ingericht die allemaal apart aangestuurd kunnen worden op het gebied van bemesting en beregening.

 

"Wij hebben al jaren goed contact met Stolze. Op de locaties in Rijsenhout, Hendrik Ido Ambacht en nu ook Dinteloord heeft Stolze diverse installaties voor ons verzorgd."

Adriaan Vonk

Daarnaast is het bedrijf ook geschikt voor het opkweken van groenteplanten, waardoor er ook een compleet eb- en vloedsysteem ligt met gescheiden afvoer voor alle waterstromen. Er zijn in totaal drie gescheiden retourwaterstromen en vier technische installaties voor de watergift van de planten. Voor het retourwater is er klantspecifiek een hybride filteropstelling ontworpen welke bestaat uit zowel een zeefbochtfilter als een bandfilter. Nog niet eerder hebben we een HDUV-ontsmetter van deze omvang (120 m3/u) geïnstalleerd, waarbij we de uitdaging hadden om 8 UV-kamers in 1 frame passend te krijgen. Bij eventuele uitbreiding in de toekomst is het mogelijk om eenzelfde installatie tegenover deze installatie te plaatsen.

Extra waterbuffer dankzij de suiker unie

Er wordt bij Florensis geen gebruik gemaakt van oppervlakte- en leidingwater. Dit komt omdat alle kwekers in de regio een extra buffer hebben dankzij de nabij gelegen Suiker Unie. Zij gebruiken veel water dat gereinigd en in de bodem gebracht wordt. De kwekers in de omgeving kunnen hier gebruik van maken wanneer de waterbassins in de zomer leegraken. Daarnaast wordt in het tuinbouwgebied gewerkt met een gezamenlijke spuiwatervoorziening en een centraal gasontvangst- en elektriciteitsstation.

Elektrotechnische installatie en groeilicht

Het groeilicht wordt gerealiseerd door SON-T belichting (600 watt) van Gavita en in een aantal afdelingen hebben zij gekozen voor Greenpower LED toplighting modules van Signify. Daarnaast zorgen de drie schermdoeken, slimme klimaatsturing en een geïsoleerde bedrijfshal uitgerust met 1.300 zonnepanelen voor een efficiënte inrichting. Zo kan de opkweek van de jonge planten met minimaal energieverbruik en inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen gerealiseerd worden. Ook elektrotechnisch zijn de 17 afdelingen afzonderlijk van elkaar ingericht.

 

Utiliteit

Onze utiliteitsafdeling heeft de elektra en verlichting in onder andere de kantine en verkeer- en kantoorruimtes verzorgd. In overleg met Florensis is gekozen voor een verlichtingsinstallatie met Philips Interact. Met dit gebruiksvriendelijke systeem communiceren de armaturen en de sensoren draadloos met een Interact Gateway. Via de Interact Pro app kan de verlichtingsinstallatie geregeld en waar nodig aangepast worden. Denk hierbij aan de verlichtingssterkte en de tijd dat de verlichting blijft branden als de ruimte verlaten wordt. Met het Interact Dashboard wordt de hele installatie gemonitord, zoals het totale energieverbruik en de branduren van de armaturen. Naast dit systeem zijn diverse armaturen in de kantine uitgerust met DALI zodat deze armaturen naadloos gedimd kunnen worden.

Florensis is een bedrijf dat wil blijven groeien en een duidelijke toekomstvisie heeft. Daarom is het terrein is dan ook op de groei gekocht. Naast de bestaande 6 hectare, is er nog eens 6 hectare beschikbaar voor latere uitbreiding.

Florensis is een bedrijf dat wil blijven groeien en een duidelijke toekomstvisie heeft. Daarom is het terrein is dan ook op de groei gekocht. Naast de bestaande 6 hectare, is er nog eens 6 hectare beschikbaar voor latere uitbreiding.

 

Bekijk ook andere projecten

Utiliteit

Gardheimar Reykjavík

Garðheimar is een familiebedrijf dat zich richt op alles wat te maken heeft met een groene levensstijl, planten, bloemen, decoraties, cadeaus, producten voor huisdieren en...
Glastuinbouw

Bergcamp

Bergcamp in De Lier heeft onlangs haar nieuwe kas in gebruik genomen. Robert en Walter van den Berg streefden naar een 10. En dat is...
Glastuinbouw

Kwekerij Brasil

De combinatie LED en Airmix is er één die wij steeds vaker terug zien. Zo ook bij Kwekerij Brasil, die na twee winters wikken en...