| Integrating success.

Florensis Dinteloord – uitbreiding 2022

Drie jaar na de realisatie van de 6 ha nieuwbouw van Florensis in Dinteloord, breidt de veredelaar en vermeerderaar het bedrijf verder uit. De productiehal is dit jaar met nog eens 2.000 m2 uitgebouwd, waarmee Florensis een trayvullijn heeft toegevoegd en efficiëntere werkruimte heeft gecreëerd voor de productie van jonge planten. Voor de toekomst biedt dit ruimte voor een uitbreiding van de robot-steksteeklijnen. Stolze is wederom een trotse partner van deze unieke verbouwing.

Locatie:

Dinteloord

Teelt:

Jonge planten

Oppervlakte (m2):

2.000

Type installatie:

Elektrotechniek, watertechniek

Realisatie:

2022

Stolze & Florensis: samen verder groeien

Florensis is een familiebedrijf dat meer dan 80 jaar wereldwijd bekend staat als hoogwaardig veredelaar en leverancier van uitgangsmateriaal. Het bedrijf produceert jaarlijks meer dan 1 miljard jonge planten uit zaad, stek en weefselkweek. In 2019 opende het bedrijf een 6 ha productielocatie in Dinteloord. Stolze was destijds verantwoordelijk voor de integratie van water- en elektrotechniek en installatie van het groeilicht. Met een complete systeemintegratie voor maar liefst 17 afzonderlijke apart aanstuurbare kasafdelingen, was dit één van de grootste projecten die Stolze heeft gerealiseerd.

Vervolg op een goede samenwerking

Na deze goede samenwerking werd Stolze dit jaar opnieuw benaderd door Florensis en adviesbureau AAB voor de uitbreiding van de productiehal. Locatiemanager Ewout Booij vertelt: “Om onze productie van jonge planten uit te breiden hebben we meer verwerkingslijnen, steksteekrobots en vooral meer ruimte nodig. Een aanbouw met verdieping bleek hiervoor de oplossing. Uiteraard kozen wij weer voor Stolze als system integrator, zij zijn bekend met onze systemen en leveren een totaalpakket voor water en elektro. Het is fijn om hier één aanspreekpunt voor te hebben!”

"Uiteraard kozen wij weer voor Stolze als system integrator, zij zijn bekend met onze systemen en leveren een totaalpakket voor water en elektro. Het is fijn om hier één aanspreekpunt voor te hebben!"

Ewout Booij

Locatiemanager

Unieke constructie voor leidingwerk

Voor Stolze was dit geen standaard project. Alle steksteek- en inboetlijnen zijn voorzien van leidingen om de jonge planten te kunnen voorzien van schoon water of receptwater. Het was een uitdaging om dit uitgebreide leidingnetwerk op efficiënte wijze naar de meerdere steksteeklijnen én een inboetruimte op de eerste etage aan te leggen. Onze specialisten bedachten een slimme constructie op ladderbanen die het leidingnetwerk bovenlangs met de productielijnen verbindt. Er zijn zelfs al 4 extra kranen toegevoegd die bij latere uitbreidingen makkelijk aangesloten kunnen worden op toekomstige steksteeklijnen. Ook de elektrotechniek, verlichting, muziek- en brandmeldinstallatie werd verder uitgebreid.

Techniek brengt flexibiliteit

De verbouwing is onlangs afgerond en Florensis kijkt opnieuw met een goed gevoel terug op de samenwerking. Ewout Booij: “Inmiddels is het aantal steksteeklijnen en steksteekrobots uitgebreid. Deze verwerken meer dan 2.000 verschillende soorten stekken die allen een specifieke behandeling met meststoffen krijgen. Het door Stolze uitgebreide leidingwerk en de reeds gerealiseerde watertechnische ruimte zorgen ervoor dat we flexibel zijn. Iedere productielijn kan ieder recept geven. Het denk- en tekenwerk van Stolze was hierin onmisbaar.”

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw

Linflowers

De nieuwe kas van circa 7 hectare is alweer de vierde uitbreiding van Linflowers. Het bedrijf beslaat nu zo’n 22 hectare glas verdeeld over 4...
Utiliteit

Gardheimar Reykjavík

Garðheimar is een familiebedrijf dat zich richt op alles wat te maken heeft met een groene levensstijl, planten, bloemen, decoraties, cadeaus, producten voor huisdieren en...
Glastuinbouw

Bergcamp

Bergcamp in De Lier heeft onlangs haar nieuwe kas in gebruik genomen. Robert en Walter van den Berg streefden naar een 10. En dat is...