| Integrating success.

Bergcamp

Bergcamp in De Lier heeft onlangs haar nieuwe kas in gebruik genomen. Robert en Walter van den Berg streefden naar een 10. En dat is gelukt! Stolze is een trotse partner in dit project en blikt in dit artikel met Robert van den Berg terug op dit grootschalige project.

Locatie:

De Lier, Nederland

Teelt:

Cyclamen, Campanula, Geranium

Oppervlakte (m2):

43.000

Type installatie:

Watertechniek, Elektrotechniek, Automatisering

Realisatie:

2023

Broers Robert en Walter van den Berg vormen samen de tweede generatie van potplantenkwekerij Bergcamp. Toen de kans zich aandeed om het bedrijf uit te breiden aan de Hoogweg in De Lier, grepen de ondernemers deze met beide handen aan. Tenminste, niet voordat eerst alle bedrijfsprocessen onder de loep werden genomen. Robert legt uit: “Bij alles wat we doen, kijken we eerst of het beter kan. Voorafgaand aan de nieuwbouw gingen Walter en ik daarom na wat er efficiënter kon en hoe we ervoor konden zorgen dat ieder teamlid in zijn kracht staat. Toen we dat op orde hadden, wisten we dat het bedrijf klaar was voor de volgende stap. Daarnaast hadden we een goed beeld van onze doelstellingen voor de nieuwbouw.”

Voor het nieuwbouwproject van maar liefst 4,3 hectare, zocht Bergcamp partners die bij hun vooruitstrevende karakter passen. Robert vertelt: “We hadden nog geen ervaring met Stolze, maar hun innovatieve karakter en oplossingen voor complexe uitdagingen hebben ons overtuigd”. Stolze verzorgde de volledige water- en elektrotechniek op de nieuwe locatie. “Een bewuste keuze voor kwaliteit”, vertelt Van den Berg, “Stolze heeft haar reputatie zeker waar gemaakt!”

"Een soort open hart operatie waarbij het hart van het bedrijf moet blijven kloppen terwijl het verplaatst wordt, omdat de teelt in de bestaande kas gewoon doorging. Het specialisme van Stolze was hierbij onmisbaar"

Robert van den Berg

Eigenaar

De nieuwe kas en verwerkingsruimte werden gebouwd aan het bestaande bedrijf. Bergcamp koos, zoals eveneens op haar andere locaties, voor een eb- en vloedsysteem. Een passend irrigatiesysteem vanwege de goede capaciteit en het gemakkelijk kunnen schakelen tussen diverse teelten. Stolze zorgde tevens voor de koppeling van de bestaande watertechniek. Daarnaast werd de bestaande waterruimte verplaatst en geïntegreerd met de nieuw gerealiseerde waterruimte. “Een soort open hart operatie waarbij het hart van het bedrijf moet blijven kloppen terwijl het verplaatst wordt, omdat de teelt in de bestaande kas gewoon doorging. Het specialisme van Stolze was hierbij onmisbaar,” vertelt Robert.

Zowel de irrigatie als het klimaat werd door Stolze geïntegreerd in Priva Connext. Robert: “We zijn erg blij met deze automatisering, het maakt onze locatie gemakkelijk stuurbaar. Het zorgt ervoor dat onze processen zo efficiënt mogelijk verlopen”.

Bergcamp en Stolze kijken met een goed gevoel terug op de samenwerking. Sinds september is de nieuwe kas in gebruik genomen, waar topkwaliteit cyclamen, campanula’s en geraniums geteeld worden. Bergcamp verwacht in mei 2024 het totale bouwproject af te ronden als ook de nieuwe bedrijfsruimte gerealiseerd is. Ook zal het bedrijf vanaf eind 2025 worden aangesloten op het aardwarmteproject Maasdijk.

Bekijk ook andere projecten

Glastuinbouw & Utiliteit

Florensis Dinteloord – uitbreiding 2022

Drie jaar na de realisatie van de 6 ha nieuwbouw van Florensis in Dinteloord, breidt de veredelaar en vermeerderaar het bedrijf verder uit. De productiehal...
Glastuinbouw

Pico Bello Hortensia

Om de markt goed te kunnen blijven bedienen, besloot de familie Kouwenhoven in 2019 dat het tijd was om uit te breiden. Eind 2019 werd...
Glastuinbouw

Vreugdenhil Bulbs & Plants

Op het bedrijf van Vreugdenhil Bulbs & Plants aan de Rusthovenlaan in Monster is een oud stuk kas vervangen door een nieuwe kas met 2...