| Integrating success.

Stolze feliciteert Berg Lisianthus met nieuwbouw

Op de hoek van de Zwartendijk met de Dortlaan staat het vernieuwde en uitgebreide bedrijf van Berg Lisianthus. Met ruim 7,5Ha teeltoppervlakte, maar liefst 24 soorten Lisianthus en bijna 40 medewerkers is Berg Lisianthus in 266 jaar uitgegroeid tot een toonaangevende kwekerij waar op een duurzame, energiebesparende en efficiënte manier wordt geteeld.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de uitbreiding van maar liefst 3Ha bij Berg Lisianthus in Naaldwijk. Een prachtige ontwikkeling van een familiebedrijf dat zich door de jaren heen stapsgewijs heeft uitgebreid met de toekomst in het achterhoofd. Stolze is trots een complete systeemintegratie te hebben geleverd.

Berg Lisianthus kent een rijke geschiedenis. Hun wortels in de tuinbouw gaan terug tot het jaar 1756, toen de familie fruit teelde voor het Prinsenhof in Honselersdijk. Hiermee werd de basis van het huidige bedrijf gelegd. Nog altijd op dezelfde locatie werd in 1921 de eerste stap richting de sierteelt gezet met Fresia’s. Tientallen jaren teelde familie Van den Berg met de seizoenen mee, maar in 1977 werd de overstap gemaakt naar de jaarrondteelt van Fresia’s.

De eerste Lisianthus maakte eind jaren ’80 hun intrede; een kwetsbaar gewas wat specifieke kennis en behandeling vereist. Hans en Wim van den Berg bouwden hun kennis steeds verder uit en de teeltoppervlakte voor Lisianthus nam die van Fresia steeds verder over in de jaren ’90. Ondertussen kochten zij steeds meer buren op en aan het begin van deze eeuw was de toenmalige Kwekerij Berglust eigenaar van een groot aantal naastgelegen kassen. In 2006 besloten zij om één nieuwe kas te bouwen en de bedrijfsnaam te veranderen in Berg Lisianthus.

Samen groeien sinds 2006

Bij de bouw van deze kas van 3Ha in 2006 ging Berg Lisianthus de samenwerking aan met Stolze. “Eén partij voor een totaalpakket van installaties sprak ons erg aan”, vertelt Wim van den Berg. Toen in 2015 de kas uitgebreid werd met 1,5Ha verzorgde Stolze tevens de uitbreiding en integratie van de water- en elektrotechnische installaties, het groeilicht en de automatisering van de klimaattechniek. Met verjonging in het managementteam door de komst van Wims zoon Tim was in 2021 de tijd rijp voor de volgende uitbreiding. Om op efficiënte en duurzame wijze meer te produceren werd er maar liefst 3Ha nieuwgebouwd en werd de automatisering van de teelttechniek en oogstverwerking verder ontwikkeld.

Uitbreiding elektro- en watertechniek

Stolze integreerde de complete kasinstallatie en elektrotechniek voor de bedrijfsruimtes en corridors. Ook werd zowel de software als hardware van de aanwezige Priva Connext klimaatcomputer uitgebreid naar de nieuwe kas. De kas werd daarnaast voorzien van Priva EcoFan+ ventilatoren om het klimaat in de kas gelijkmatig te verdelen en te zorgen voor optimale luchtcirculatie. Ook de watertechnische installaties werden uitgebreid. Stolze legde een nieuw hemelwaterbassin, een drainwatersilo en nieuw leidingwerk aan. Om het drainwater te gebruiken voor irrigatie, werd een drukgevoede zeefbochtfilter geïnstalleerd. In de kas integreerde Stolze de nieuwe beregeningsinstallatie op de aanwezige installatie en werden nieuwe handgietinstallaties geplaatst.

Verduurzaming en energiebesparing met hybride LED

Berg Lisianthus koos er daarnaast voor om niet alleen de SON-T belichting uit te breiden, maar dit aan te vullen met Philips Toplighting Force LED-belichting. 

"Het doel van deze verbouwing was niet alleen groeien in productie, maar ook verduurzaming en energiebesparing. De hybride-belichting is daarin een mooie eerste stap, die we in de toekomst graag zouden uitbreiden."

Hans van den Berg

Contact opnemen

Stolze is trots om bij te hebben gedragen aan deze mooie stap in de toekomst van Berg Lisianthus!

Namens het team van Stolze,

Van harte gefeliciteerd met de uitbreiding!

Lees verder

Heeft u ook een melding gehad van uw verzekering dat uw bedrijf voor 1 januari 2022 Scope 10 geïnspecteerd dient te zijn? In dat geval
Op de hoek van de Zwartendijk met de Dortlaan staat het vernieuwde en uitgebreide bedrijf van Berg Lisianthus. Met ruim 7,5Ha teeltoppervlakte, maar liefst 24
Niet voor verrassingen zoals schade of productie uitval komen te staan? Laat tijdig uw installaties inspecteren en onderhouden door Stolze. Zo bent u er zeker