| Integrating success.

Roots kiest voor automatische bakkenvullers

Bij Roots, met locaties in Honselersdijk en Zevenhuizen, is de smaak van de tomaat en daarmee ook het recept voor de planten heel belangrijk. Sinds dit jaar maken zij op beide locaties gebruik van automatische bakkenvullers om de perfecte smaak te kunnen geven aan de Honingtomaten® die zij telen.

Ombouw naar automatische bakkenvullers

Bij nieuwbouw wordt er eigenlijk al standaard uitgegaan van automatische bakkenvullers met vloeibare meststoffen. Echter, bij bestaande glastuinbouwbedrijven is Roots één van de eerste die ervoor heeft gekozen om de bestaande handbediende bakkenvuller, met nog een gedeelte vaste meststoffen, om te laten bouwen naar een volledig geautomatiseerde Stolze bakkenvuller. Met de speciaal ontwikkelde software van Priva is de aansturing van de automatische bakkenvuller volledig geïntegreerd in de Priva klimaatcomputer.

Sneller en nauwkeuriger

Met de komst van de automatische bakkenvullers wordt veel tijd bespaard. “Voorheen waren we ruim 2 uur per week bezig met het handmatig vullen van de mestbakken en maakten we de recepten klaar voor een hele week,” vertelt Marcel van der Knaap, directielid bij Roots. Door de automatisering worden de recepten nu niet meer voor een hele week klaargemaakt, maar per dag. Hierdoor is het eenvoudiger de recepten snel aan te passen. Daarnaast kunnen de recepten ook veel nauwkeuriger gemaakt worden dan wanneer dit handmatig moet gebeuren.


Marcel van der Knaap

Marcel: “Omdat wij Honingtomaten® telen, is de smaak van de tomaat heel belangrijk en die smaak maken we met het recept. Voor ons is het dus een groot voordeel dat we nu snel aanpassingen kunnen maken in het recept en dat we deze nauwkeuriger kunnen samenstellen.” Daarnaast houdt Van Iperen bij wanneer de vloeibare meststoffen bijna op zijn en zorgen zij dat deze tijdig worden aangevuld. Zo hebben ze er bij Roots weinig omkijken meer naar.

Het gebruik van vloeibare in plaats van vaste meststoffen zien zij ook als een groot voordeel. Marcel: “Vloeibare meststoffen zijn iets zuiverder; er zit onder andere minder natrium in. Omdat wij al het water hergebruiken, is de zuiverheid van de meststoffen heel belangrijk. Een bijkomend voordeel is dat we zien dat de prijzen van vaste meststoffen snel stijgen tijdens deze energiecrisis, en de prijs van vloeibare meststoffen stabieler blijft.

Toekomst gerichte keuze

Roots is ontstaan in 2020 uit een fusie van twee familiebedrijven. Ze zijn gefuseerd om toekomstbestendig te zijn en om door te kunnen blijven groeien.

"De steeds verdere automatisering binnen ons bedrijf is hier ook onderdeel van. De keuze voor de automatische bakkenvullers is dan ook een toekomstgerichte keuze geweest. We willen graag beter kunnen meten en sneller kunnen reageren met recepten. We hopen dat we samen met Priva en Stolze verdere stappen kunnen maken met het meten van elementen in de kas. Door het meten per element in de kas kunnen we recepten nóg sneller en nauwkeuriger aanpassen. Dat is waar we naartoe willen in de toekomst."

Marcel van der Knaap

Directielid

Lees verder

Nu de winter voor de deur staat en de energieprijzen nog steeds erg hoog zijn, is het belangrijk dat u zich afvraagt hoe u de
Heeft u ook een melding gehad van uw verzekering dat uw bedrijf voor 1 januari 2022 Scope 10 geïnspecteerd dient te zijn? In dat geval
Onlangs heeft Priva de nieuwste software voor de Connext gelanceerd: versie 912. Deze versie sluit beter aan bij alle technieken van nu en met deze