Growtainer Bioiberica

Locatie:
Barcelona, Spanje
Teelt:
Diverse gewassen
Oppervlakte:
- m2
Type installatie:
"vertical farming" teelt systeem
Realisatie:
2016

Opdracht en doel De opdracht van CEA advisors in Dallas, VS betreft het inrichten en regeltechnisch besturen van diverse klimaat en groei factoren in een omgebouwde zeecontainer. De eindgebruiker is een multinational, Bioiberica in Gerona, Spanje. Bioberica gaat de container gebruiken om ervaring op te doen in het telen van diverse gewassen in deze "growtainer". De manier van telen is onderdeel van het "vertical farming "teelt systeem. Voorlopig worden er gewassen geteeld die direct gebruikt worden in het ernaast gelegen uitstekende bedrijfsrestaurant met veel verse groenten en kruiden op het menu. Met de opgedane kennis gaat Bioiberica verder met het ontwikkelen van ideeën en plannen om op diverse plaatsen deze vorm van kweken te realiseren op grotere schaal. Het is ook zeker dat Bioiberica in de toekomst een commercieel model gaat ontwikkelen voor een nieuwe bedrijfstak van deze multinational.

VK-pro Eb-vloed tafels In de container staan aluminium eb-vloed tafels in rekken die worden voorzien van water en meststoffen. Door de dosering te doen met preciezie apparatuur is de hoeveelheid en gelijkmatigheid van doseren sterk verbeterd.

Substraat unit Elk rek met eb-/vloedtafels kan op een eigen start frequentie worden gestart binnen een dag- en nacht venster. De EC en pH worden geregeld met een Blue lab systeem en een klassieke A_B substraat unit voor het regelen en bewaken van de geleidbaarheid en zuurgraad van het water. Water in Spanje is een speciaal onderwerp met veel invalshoeken. Op het terrein van Bioberica wordt het water bereid van allerlei soorten water, vers drinkwater, grijs water, grondwater, rivierwater, koelwater en afvalwater. Het gesloten systeem op het terrein zorgt dat er bijna geen water ongecontroleerd in de omgeving terecht komt. Een goed werkende regeling is wel nodig met zoveel variabelen.

Klimaatregeling De Mitsubishi warmtepomp en koelmachine zorgt voor een juiste temperatuur van de lucht in de goed geïsoleerde zeecontainer in diverse perioden met wisselende klimaat omstandigheden afhankelijk van de teelt.

Co2 niveau besturen Om de groei te stimuleren als de LED verlichting aan is, stuurt de computer extra CO2 gas in de container op verschillende niveaus ten opzichte van de natuurlijke CO2 niveaus.

Philips LED verlichting De Philips LED productie modulen van de 2e generatie zijn speciaal voor deze vorm van telen ontwikkeld en stimuleren de groei van het zaad tot complete gewassen die passen in de ruimte die beschikbaar is in de groeirekken met verschillende teelthoogten. Er is een brede toepassingsmogelijkheid voor het telen van diverse gewassen in allerlei bijzondere omstandigheden die gemakkelijk te simuleren zijn in de growtainer.

Lucht vochtigheid - exhaust fans Om de luchtvochtigheid te regelen wordt indien nodig verse droge lucht naar binnen geblazen waardoor de luchtvochtigheid en energiegebruik wordt verbeterd. Lucht recirculatie ventilatoren met een toeren geregelde recirculatie ventilator wordt de lucht in de container in beweging gehouden om alle planten van het gecreëerde klimaat te laten profiteren.

SAIA- PCD2 - GBS computer De computer die dit allemaal regelt is een standaard gebouw automatisering computer met een vrij programmeerbare open source omgeving die de R&D afdeling en de eindgebruiker de ruimte geeft zelf met ideeën te komen om het programma en mogelijkheden verder te verbeteren. Deze computer kan op vele industrie standaarden communiceren op allerlei niveaus. De computer gebruikt ook alle moderne communicatie mogelijkheden en is aangesloten op internet en het netwerk van de eindgebruiker. Hierdoor zijn alle opgeslagen gegevens en resultaten voor iedereen met een inlogcode en wachtwoord te volgen. Uiteraard kan dat ook op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets beveiligd worden door de Bioiberica IT specialisten. Door deze ervaring zijn wij ook weer verder gekomen.

Service en onderhoud Stolze kan vanuit ons hoofdkantoor in Maasdijk de computer aanpassen en testen zonder steeds naar de Growtainer te gaan. Dat is een moderne manier van service verlenen. De container staat simpelweg te ver weg voor deze conventionele manier van R&D met een laptop naast de computer.

Oplevering en uitvoering Om dit allemaal mogelijk te maken is er best wat overleg en uitwisseling van gegevens nodig tussen de bedenker van het systeem, de ontwerper van alle oplossingen, de uitvoerder, de monteurs van alle onderdelen en de eindgebruiker die ver weg in een ander land zit. Maar door de moderne communicatie en mogelijkheden zoals video conference, skype, e-mail etc. is er veel inspirerend contact op specialistisch technisch niveau.


Terug naar het overzicht