World Horti Center

Locatie:
Naaldwijk, Nederland
Teelt:
Verschillende soorten
Oppervlakte:
4500 m2
Type installatie:
Water- en elektrotechnische installatie
Realisatie:
2017-2018

Het World Horti Center (WHC) in Naaldwijk is het meest actuele kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouw. Het is een toonaangevend platform waar bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek en overheid met elkaar verbonden zijn.
Het centrum bestaat uit drie gedeeltes:

  • MBO Westland, waar ruim 1.200 studenten dagelijks hun lessen volgen.
  • De expositievloer, een jaarrond vakbeurs waar ongeveer 80 bedrijven (waaronder Stolze) uit de tuinbouwbranche zijn vertegenwoordigd.
  • De Demokwekerij, waar onderzoeken plaatsvinden op het gebied van klimaat, watergift, belichting, gewasbescherming, teeltsystemen, meststoffen en meer.

Watertechnische installatie
Naast dat wij participant zijn van het WHC, zijn wij ook bij de bouw van het WHC betrokken geweest en mochten onder andere de watertechnische installatie van de Demokwekerij maken. Dit was een flinke uitdaging, aangezien het onderzoeksgedeelte van de Demokwekerij uit 36 teeltafdelingen bestaat. Deze moeten allemaal afzonderlijk van elkaar geregeld kunnen worden, omdat voor elk soort onderzoek andere wensen zijn op het gebied van watergift met verschillende recepten.

Dit maakte het een complex project, maar uiteindelijk is het gelukt om de watertechnische ruimte zo compact en overzichtelijk mogelijk in te richten, zodat de ruimte optimaal benut wordt. Daarnaast zijn alle leidingen bovengronds weggewerkt, zodat er gemakkelijk aanpassingen gemaakt kunnen worden.

De watertechnische ruimte bevat onder andere een vloeibare meststofinstallatie, een automatische AB bakkenvuller installatie, een Priva MDUV + E Line module voor het lozen en zuiveren van drainwater, een osmose installatie en een hogedruknevel installatie, waardoor alle afdelingen zijn uitgerust met een hogedruknevel aansluiting.

Door de technisch hoogstaande inrichting van de watertechnische ruimte heeft elke teeltafdeling de beschikking over 6 vaste meststof recepten, 4 individuele recepten en 1 schoon water recept. In totaal zijn er dus 11 verschillende mogelijkheden qua watergift per afdeling.

Elektrotechnische installatie
In de Demokwekerij hebben we ook de elektrotechnische installatie gemaakt. De afdelingen worden centraal aangestuurd vanuit 4 panelen door middel van de Priva Connext.
Om onderzoekers de keuze te geven uit meerdere klimaatcomputers, worden ook 3 afdelingen bestuurd door een Hoogendoorn computer en 1 afdeling door een Hortimax computer. Hierdoor zijn er aan de gevel ook drie weermasten gemonteerd. We hebben één bedieningsruimte ingericht van waaruit alle drie de klimaatcomputers bediend kunnen worden.
Er wordt nog gewerkt aan een afdeling met de drie verschillende klimaatcomputers, waar de studenten een keuze kunnen maken door welke klimaatcomputer de afdeling geregeld gaat worden en zij dus leren werken met verschillende klimaatcomputers.

In de rest van het WHC gebouw hebben we ook een groot gedeelte van de elektrotechnische installatie gemaakt. Zo hebben we de hoofd- en onderverdelers (12 stuks) geleverd, de lucht- en schermmotoren geïnstalleerd, de gehele kabelgootinstallatie gemaakt en de installatie in het Rabotorium gemaakt. Met de Priva Blue ID (gebouwbeheerssysteem) kunnen in alle kantoorruimtes zowel het klimaat als de verlichting geregeld worden. De Blue ID is gekoppeld met de Priva Connext van de Demokwekerij.

Verlichting
Voor de verlichting van het WHC gebouw is gekozen voor de LED lichtlijn Maxos fusion van Philips, met DALI besturing. Het voordeel van DALI gestuurde verlichting is dat elk individueel armatuur geschakeld of gedimd kan worden. De verlichting is een combinatie van lijnverlichting, spots en noodverlichting.

Alarmsysteem
Op verzoek van het WHC hebben wij een alarmsysteem op maat ontworpen voor het gehele WHC gebouw. Het systeem is gemaakt in een open PLC systeem en is geschikt voor het verwerken van ongeveer 1.500 alarmsignalen. Bij een alarmmelding wordt ook de urgentie van het alarm aangegeven. Omdat elk alarm individueel te schakelen is, kunnen alarmmeldingen worden uitgeschakeld zonder dat de werking van andere meldingen wordt beïnvloed. Het alarmsysteem is te bedienen via een PC met browser of via een app op telefoon/tablet. Op deze wijze is in één oogopslag te zien waar een alarm afgaat en wat de urgentie van het alarm is. Alle gegevens worden bewaard op een USB stick.

Officiële opening
De afgelopen maanden is er hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen voor de opening op 7 maart jl. De openingshandeling in de ochtend werd gedaan door Koningin Maxima, een bijzonder moment voor het WHC. De middag was bedoeld voor het bedrijfsleven en in de avond waren de studenten welkom. Met veel trots konden wij de water- en elektrotechnische installaties laten zien aan alle belangstellenden.

Bent u niet bij de opening geweest, maar heeft u wel interesse om een keer bij het World Horti Center langs te komen en de installaties te bekijken? Neem dan contact met ons op en we spreken graag een keer met u af bij het WHC. Tijdens Kom in de Kas op 7 april a.s. is het World Horti Center ook geopend en kunt u een kijkje komen nemen.


Terug naar het overzicht