Ter Laak Orchids

Locatie:
Wateringen, Nederland
Teelt:
Phalaenopsis
Oppervlakte:
50.000 m2
Type installatie:
elektro- en watertechnische installatie, assimilatie- en LED belichtingsinstallatie, elektrotechnische deel van de daglichtinstallatie
Realisatie:
2017-2018

Bij Ter Laak Orchids staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De phalaenopsiskwekerij uit Wateringen opende in 2011 een duurzame kwekerij van 78.500 m². Waarom is deze kas duurzaam? Denk aan zonnepanelen, volledig isolerende kasgevels, binnenschermen, warmte/koude bronnen, warmtepomp en WKK's met een rookgasreiniger. Dit zorgt uiteindelijk voor energiebesparing en dus CO2-reductie.

In 2014 ging Ter Laak nog een stapje verder en hebben zij als eerste Nederlandse kwekerij een DaglichtKas van 4.000 m² gebouwd en in gebruik genomen. De DaglichtKas, gebouwd door Technokas, is volledig uitgevoerd met dubbel glas. De daglichtinstallatie bestaat uit lenzen in het kasdek die zonlicht bundelen op een zonnecollector, welke continu in het brandpunt van de lenzen hangt en mee beweegt met de zon. Hier stroomt water door dat wordt opgewarmd en opgeslagen. Dit wordt op een later moment gebruikt om de kas te verwarmen. Tevens functioneert dit systeem als scherminstallatie in de kas. Het resultaat is een kas die weinig energie gebruikt en die een optimaal klimaat creëert voor de planten.

Door de goede resultaten van de eerder gebouwde DaglichtKas heeft Ter Laak nu wederom gekozen voor dit type kas. Deze keer gaat het om een uitbreiding van maar liefst 50.000 m². In februari is gestart met de bouw. De kas zal bestaan uit 100% teeltbare ruimte omdat de bedrijfsruimte onder de tweede teeltlaag gebouwd wordt. Zo wordt de beschikbare ruimte optimaal benut.

Om ook dit project zo duurzaam mogelijk te bouwen, wordt de kas voorzien van de meest innovatieve installaties en automatisering. Wij zijn bij de bouw verantwoordelijk voor de elektro- en watertechnische installatie (beregening en volledige ontsmetting), de assimilatie- en LED belichtingsinstallatie (Hortilux armaturen) en voor het elektrotechnische deel van de eerder genoemde daglichtinstallatie. Deze installaties worden aangestuurd door een Priva klimaatcomputer.


Terug naar het overzicht