Greenbalance

Locatie:
's-Gravenzande, Nederland
Teelt:
Tomaten
Oppervlakte:
40.000 m2
Type installatie:
Assimilatiebelichting, water- en elektrotechnische installatie
Realisatie:
2017

Greenbalance is één van de drie locaties van Zwinkels Tomaten. Het familiebedrijf bestaat naast Greenbalance uit Greencamp en Greenlight. De drie locaties, waarvan één gelegen in Maasland en twee in 's-Gravenzande, nemen in totaal 20 ha in beslag.

Greenbalance is de nieuwste locatie van Zwinkels Tomaten. In 2008 is er al 4,7 ha gebouwd en dit jaar is er ongeveer 4 ha aangebouwd. In tegenstelling tot het eerste gedeelte wordt de nieuwe kas volledig belicht met Agrolux assimilatiebelichting om jaarrond gelijkmatig te kunnen telen.

De kas heeft nog een aantal andere vernieuwingen. Zo is de nieuwe kas van Greenbalance de eerste in Nederland die is voorzien van SmartGlass met high haze en dubbele AR-coating (Glascom). SmartGlass is diffuusglas op basis van floatglas en dit glas heeft een aantal unieke eigenschappen, die vooral in de winterperiode goed tot hun recht komen. Het grootste voordeel is dat als het glasoppervlak nat of gecondenseerd is, de lichttransmissie niet afneemt.

Daarnaast heeft Greenbalance gekozen voor Verti-Fans. Deze verticale ventilatie zorgt ervoor dat de warmte naar beneden gaat en beter verdeeld wordt, zonder het gewas te belasten met teveel luchtbeweging.

Watertechnisch wordt de nieuwbouw gescheiden gehouden van het eerder gebouwde gedeelte. In de bestaande watertechnische ruimte wordt water naar aparte opslagvoorzieningen gepompt, zodat de nieuwbouw op een eigen recept kan draaien. De drain wordt ook apart opgevangen en ontsmet door middel van een HD-UV unit van Priva.


Terug naar het overzicht