Linflowers eerste chrysantenkwekerij met LED

LED belichting wint ook in de glastuinbouw steeds meer terrein. Steeds vaker zien telers de voordelen in van LED, maar in de chrysantenteelt staat LED nog in de kinderschoenen. Er worden al verschillende proeven gedaan met LED, maar David en Rochus van Tuijl van Linflowers zijn de eerste chrysantentelers die een Hybride installatie SON-T en LED gaan gebruiken in de gehele kas van 3,6 ha aan de Molenkampsweg in Brakel.

De broers Van Tuijl kiezen voor LED omdat zij de voordelen zien ten opzichte van assimilatiebelichting. LED heeft een langere levensduur en zorgt voor minder stralingswarmte, minder energieverbruik bij hetzelfde lichtniveau en een hogere efficiëntie in lichtopbrengst ten opzichte van assimilatiebelichting. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden voor het samenstellen van gewas specifieke lichtrecepten.

Begin juli starten wij bij Linflowers met het upgraden van de huidige 1000 watt assimilatie belichtingsinstallatie met LED (circa 50 μmol), welke gerealiseerd wordt met de Philips GreenPower LED toplighting module. Deze heeft een efficiëntie van 2,66 μmol per watt; een assimilatie armatuur heeft een efficiëntie van 2,02 μmol per watt. Het GreenPower LED toplighting systeem geeft dus aanzienlijk meer groeilicht bij hetzelfde verbruik.

Als alles volgens planning verloopt, zal de LED belichting bij Linflowers vanaf september in gebruik genomen worden.

(18-05-2017)

Terug naar het overzicht