Stolze installeert LED verlichting in meerlagenteelt bij De Hoog Orchideeën

Stolze is bij De Hoog Orchideeën druk aan het werk om in de koelruimte LED verlichting te installeren. De kweker heeft daar drie lagen: twee daarvan zijn al van LEDs voorzien en in dit project wordt ook de derde, onderste laag ermee behangen. De LEDs komen van Philips, zijn het nieuwste van het nieuwste en nog zuiniger dan de reeds gangbare LEDs. Een testvak is nu klaar en spoedig zal het project voltooid worden.

Arjan de Hoog is bij De Hoog Orchideeën verantwoordelijk voor het teelttechnische verhaal: "De LEDs zijn geïnstalleerd in de koelruimte, alwaar de knopzetting plaatsvindt en de planten in bloei getrokken worden. De warmte die er geproduceerd wordt, zuigen we door middel van een warmtepomp af en transporteren wij naar de kas om de kas te verwarmen. Een jaar geleden installeerden wij de eerste LEDs. Het is dus misschien nog wat vroeg om te juichen, maar op alle criteria presteren de planten goed. Dat is natuurlijk waar het uiteindelijk vooral om gaat: betere planten produceren. Of in ons geval, betere knopbezetting jaarrond."

Steeds meer LED
In de professionele tuinbouw is al langere tijd een ontwikkeling naar meer LED verlichting gaande, zo blijkt uit steeds meer onderzoek. Nagenoeg hetzelfde spectrum kan worden geboden tegenover een veel lager energieverbruik. In aanschaf zit er echter een fors prijskaartje aan vast, maar, zo verzekert Carel van Ruijven van Stolze, "op den duur zal iedereen die een beetje kan rekenen, overstappen op LEDs."

Koudwatervrees
Met name bij meerlagenteelt is het voordeel van LED t.o.v. assimilatiebelichting groot. Bij reguliere armaturen wordt naast licht ook veel warmte geproduceerd. Dat is meestal zoveel, dat er flink gekoeld moet worden - een verspilling van energie. Bovendien is koelen duurder dan verwarmen, dus in feite is er sprake van een dubbele verspilling. Stolze, die al heel wat jaren LED Horti partner van Philips is, ziet dan ook het aandeel van LEDs groeien. Toch is er onder kwekers, ondanks de bewezen functionaliteit en energiebesparing, nog wel vaak sprake van koudwatervrees. Van Ruijven: "LEDs doen in principe niets vreemds. Het spectrum is zo af te stellen dat het nagenoeg gelijk is aan assimilatiebelichting. Maar je ziet ook dat sommigen terugschrikken voor de investering en moeilijk te overtuigen zijn van de voordelen. 'Zoals we het nu doen werkt het prima,' is dan meestal het argument."

Het is, tot slot, waar dat met LED wat meer gespeeld kan worden dan met reguliere belichting. Er komt een stukje kennisoverdracht bij kijken. Per gewas en groeistadium zijn er verschillen in afstelling en dus is het belangrijk dat de kweker er sjoege van heeft. "Maar dat is dus een kwestie van tijd," aldus Van Ruijven.

(Bloemen- en plantennieuws | 07-07-2015)

Terug naar het overzicht